Lukulistalla

Lupailin jakaa omat tämänhetkiset lukulistalla olevat kirjat nyt talviloman alkuun. Rakastan lukemista ja ahmisin kirjoja paaaljon enemmän kuin nykyisellään ehdin. Oma lukuaika painottuu iltoihin ja hetkeen juuri ennen nukkumaan menoa. Minulla on nimittäin omana sääntönä, että puhelinta en meidän makkarissa käytä (muuten kuin Ouran Moment-toimintoa), joten luen kirjoja aina ennen unia.

Mutta pidemmittä puheitta lukulistan pariin..

Voittamisen anatomia – Aki Hintsa/Oskari Saari: Tätä kirjaa aloin aikoja sitten kuuntelemaan äänikirjana, mutta minulle se ei toiminut siinä muodossa. Tällaisia kirjoja lukiessa tykkään välillä pysähtyä miettimään ja hakemaan sellaisia yhtymäkohtia omaan elämään. Äänikirjoissa se on vähän hankalaa ja siksi haluan lukea tämän perinteisenä kirjana. En ole muutenkaan kovin suuri äänikirjojen kuluttuja (ainakaan vielä), tykkään lukea enemmän konkreettisia kirjoja ja lehtiä, mutta kuitenkin äänikirjoja jonkin verran kuuntelen. Tämän kirjan sisältö houkuttaa edelleen tutustumaan tähän paremmin ja siksi tämä on lukulistallani.

”Mestareiden tekijä Mies F1-mestareiden takana kertoo tarinansa ja paljastaa menestyksen salaisuuden. Mika Häkkinen, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel Aki Hintsa Voittamisen anatomia on ainutlaatuinen tarina F1-maailman huipulta, jossa suomalainen Aki Hintsa leipoo kuljettajista mestareita. Sittemmin kansainväliset huippujohtajat ovat ottaneet Hintsan opit käyttöönsä. Teos sisältää runsaasti ennen julkaisematonta tietoa formulamaailman kulissien takaa sekä Hintsan kokonaisvaltaisen toimintamallin, jota voivat omassa elämässään hyödyntää ihan tavallisetkin tallaajat.”

Karhuryhmä – Harri Gustafsberg/Heidi Holmavuo: Tätä kirjaa luen parhaillaan! Joskin iltalukemisena tämä on aika graavia matskua.. Oma kiinnostus poliisin ammattia kohtaan on aina ollut kova, joten tämä poliisin erikoisjoukoista kertovan kirjan tekstit imaisee minut hetkessä mukaansa. Ja kuten tuossa jo mainitsinkin, kirjassa on kuvattu erikoisjoukkojen kohtaamia tilanteita jotakuinkin sellaisenaan eli teksti on melkoisen raakaa välillä. Kirjassa kuitenkin kerrotaan hyvin, minkälaisista asioista poliisin erikoisjoukkojen tehtävät koostuvat ja mitä kaikkea se vaatii.

” Valmiusyksikkö Karhu on erikoiskoulutettu toimimaan rankoissa olosuhteissa pankkiryöstöistä panttivankitilanteisiin. Entinen karhuryhmäläinen Harri Gustafsberg kuvaa yksikön toimintaa ensimmäistä kertaa ja kertoo koukuttavasti myös ihmismielen pimeästä puolesta. ”

Jääkaksoset – S. K. Tremayne: Näin mainoksen tästä kirjasta ja mielenkiinto heräsi. En lue juuri koskaan tällaisia trillereitä, mutta tämän kirjan juonenkuvaus herätti mielenkiinnon kirjan kulusta ja lopputulemasta. En tosin tiedä uskallanko tätä lukea. Minulla tulee nämä jutut aina uniin ja painajaiset ei ole oikein lempparijuttu. Varsinkin kun aihe on näinkin kamala.

”Identtisistä kaksostytöistä toinen on kuollut – mutta vanhemmat eivät ole varmoja, kumpi. Hyytävä psykologinen trilleri on ollut suurmenestys ympäri maailman.

On kulunut vuosi siitä, kun toinen identtisistä kaksostytöistä on kuollut onnettomuudessa. Perhe päättää muuttaa syrjäiselle majakkasaarelle Skotlantiin toiveenaan jättää taakseen hirveä tragedia. Se ei kuitenkaan onnistu, sillä vanhempien kauhuksi henkiin jäänyt tytär väittää olevansa kuollut sisarensa.
Kun myrsky pakottaa perheen äidin ja tyttären eristyksiin saarelle, piinaavat kysymykset eivät jätä äitiä rauhaan. Mitä oikein tapahtui tuona kohtalokkaana päivänä, kun toinen kaksosista menehtyi?”

Paperilla toinen – Emmi-Liia Sjöholm: Tämä kirja on nyt lähiaikoina ollut paljon esillä ja porukka tuntuu jakautuvan kahtia mielipiteinensä tästä kirjasta. Moni kuvaa samaistuvansa kirjan teemoihin & tapahtumiin ja tarkastelleensa omaa elämää niiden kautta. Minäkin haluan lukea, mistä tässä kirjassa oikein on kyse ja siksi tämä löytyy omalta listaltani.

”Paperilla toinen on aseistariisuvan avoin kirja naiseudesta ja äidiksi kasvamisesta.

Toimittaja Emmi-Liia Sjöholm kirjoittaa omasta elämästään, seksistä, tarpeesta miellyttää miehiä, 14-vuotiaana tehdystä abortista, siitä kuinka hänestä tuli parikymppisenä äitipuoli, kuinka hän lopulta sai oman lapsen, rakkaudesta, halusta, itsen etsimisestä ja vähän löytämisestäkin. Paperilla toinen on Sjöholmin esikoinen. Hänen tyylinsä on niin ilmavaa ja vaivatonta, että tekstiä melkein ennemmin hengittää kuin lukee.

Emmi-Liia Sjöholm on freelancetoimittaja, joka kirjoittaa mm. Me Naisiin ja Helsingin Sanomiin. Paperilla toinen on hänen ensimmäinen kirjansa. ”

Hullu kuin äidiksi tullut – Irene Naakka: Tämä kirja on tullut vastaan useasti jo aiemmin, mutta jostain syystä en ole tätä kirjaa rekisteröinyt sen enempää. Seuraan Ireneä Instagramissa ja hänen nostamansa aiheet vastikään herättivät kiinnostuksen lukea hänen kirjansa. Suuri tekijä tässä on tietenkin se, että me molemmat jaamme kokemuksen synnytysmasennuksesta. On nimittäin aina niin huojentavaa ja helpottavaa lukea, että joku muukin on käynyt läpi samoja asioita, niin kurjaa kuin se onkin.

”Iltalehden toimittaja Irene Naakka on tullut tunnetuksi suositusta Mutsie-blogistaan, jolla on peräti 20 000 seuraajaa. Blogissaan hän on käsitellyt äitiyteen liittyviä todellisia ja vaiettuja tunteita äitiydestä mutta myös sitä, miltä todella tuntuu rakkaus omaa lasta kohtaan.
Naakan suorapuheinen kirja kertoo, kuinka lapsesta haaveileminen, raskaus, synnytys ja äidiksi tuleminen sekoittavat mielen.
Kirja kertoo todenmakuisen selviytymistarinan kontrollifriikistä odottajasta masentuneeksi vastasyntyneen äidiksi ja lopulta tasapainoisesta perhe-elämästä ja urastaan nauttivaksi naiseksi.
Humoristinen ja rujon rehellinen teos päästää lukijan hyvin lähelle niitä tunteita ja tilanteita, joita äitiyteen liittyy jo ennen lapsen syntymää. Asioita, joita monet kokevat mutta joista ei välttämättä uskalleta tai osata puhua tai kirjoittaa.”

Siinäpä on kirjat, jotka odottavat tällä hetkellä minun lukulistalla. Lisääkin varmasti voisin listata, mutta nämä nyt ovat päällimmäisinä mielessä 🙂

Lukulistalla – suositukset

Lukulistalla aiemmin olleista voisin puolestaan nostaa nämä kolme alla olevaa. Ja ensimmäiset kaksi suosittelen nautiskelemaan nimenomaan äänikirjana. Äänikirjoina nämä kaksi siksi, koska itse kirjan kirjoittajat lukevat nämä itse! Se tuo minusta aivan eri ulottuvuuden äänikirjaan kun lukijana on itse tekijä.

+ Toisinpäin – Maria Veitola: Minusta Maria Veitola on aina ollut tosi mielenkiintoinen tyyppi ja siksi olenkin kuunnellut hänen molemmat kirjansa nimenomaan itsensä lukemana. Hänen ensimmäinen kirja ”Veitola” on enemmän sellainen elämänkerta kuin tämä toinen teoksensa. Tässä uudessa kirjassaan Veitola vastailee hänelle esitettyihin kysymyksiin ja kertoo asioita vastaustensa takaa. Yksi päällimmäisenä mieleen jääneistä asioista näissä hänen kirjoissaan on se, että ihmiset osaavat olla aivan uskomattoman ajattelemattomia ja ilkeitä. On tosi karua kuultavaa, mitä kaikkea ihmiset hänelle sanoo ja kirjoittelee. Ihan sairasta. Mutta on näissä molemmissa kirjoissa myös hurjan paljon positiivisiakin asioita! 🙂

” ”Totuus ja tehtävä -leikissäkin mä valitsen aina totuuden.” Uudessa kirjassaan Veitola vastaa niin ystävien kuin vihamiestensä kysymyksiin, ja avaa niiden pohjalta ajatuksiaan elämästä.

Mua sanotaan haastattelijaksi, joka kysyy ne kysymykset, joita muut eivät kehtaa kysyä. Osan mielestä mä vain kaivelen toisten törkyjä. Se on hassua.
Mähän oon toimittaja, ja toimittajan tärkein tehtävä on kysyminen. Enkä mä kysele ainoastaan töissä, vaan muutenkin elämässä. Ihmiset kiinnostaa mua. Se, mitä ne ajattelee. Miksi ne on sellaisia kuin ne on.


Nyt mä funtsin, että vois olla reilua kääntää asetelma hetkeksi toisin päin. Tää kirja syntyi kysymyksistä, joita kuka tahansa sai mulle esittää, ja mun vastauksista niihin.
Mun mielestä mitä vaan voi, saa ja pitää kysyä. Tyhmiä tai vääriä kysymyksiä ei ole. Oon yrittänyt vastata hankalimpiinkin kysymyksiin niin rehellisesti kuin vain osaan, sillä viisaudella ja kokemuksella, mikä mulla tässä vaiheessa elämääni on.
Helppoa tää ei ollut. Mutta miksi mä olisin päästänyt itseni helpolla, kun en päästä muitakaan?”

+ Inside Out – Demi Moore: Demi Moore on itsellä jäänyt hieman enemmän pimentoon, vaikka hänen tekemiään leffoja olen katsellutkin. Siksipä olikin supermielenkiintoista kuunnella hänen elämäntarinansa ja vielä hänen itsensä lukemana! Suosittelen kuuntelemaan tämän sanattomaksikin vetävän kirjan. Jos enkunkieli mietityttää, niin minusta tässä kirjassa on aika helppoa kieltä kuunneltavaksi. Minä olen sellainen ihan perus enkuntaitaja ja ymmärsin kirjan hyvin.

”For decades, Demi Moore has been synonymous with celebrity. From iconic film roles to high-profile relationships, Moore has never been far from the spotlight–or the headlines.

Even as Demi was becoming the highest paid actress in Hollywood, however, she was always outrunning her past, just one step ahead of the doubts and insecurities that defined her childhood. Throughout her rise to fame and during some of the most pivotal moments of her life, Demi battled addiction, body image issues, and childhood trauma that would follow her for years–all while juggling a skyrocketing career and at times negative public perception. As her success grew, Demi found herself questioning if she belonged in Hollywood, if she was a good mother, a good actress–and, always, if she was simply good enough.

As much as her story is about adversity, it is also about tremendous resilience. In this deeply candid and reflective memoir, Demi pulls back the curtain and opens up about her career and personal life–laying bare her tumultuous relationship with her mother, her marriages, her struggles balancing stardom with raising a family, and her journey toward open heartedness. Inside Out is a story of survival, success, and surrender–a wrenchingly honest portrayal of one woman’s at once ordinary and iconic life.”

+ Kuinka olla piittaamatta paskaakaan – Mark Manson: Tätä kirjaa on myös hehkutettu paljon, joten pitihän se itsekin lukaista. Manson kirjoittaa aika kärjistäen ja väliin hauskaakin tyyliin erilaisesta ajattelutavasta muun muassa vastoinkäymisiä kohtaan. Hänellä on kirjassa aika hyviä ja osuvia pointteja ja siksi tätä suosittelenkin. Ihan sanasta sanaan en itse osaa tähän kuitenkaan samaistua ja se ei varmasti ole kirjailijan tarkoituskaan. Alla oleva kirjan kuvaus on minun mielestä myös vähän raffimpi, mitä kirja itse oikeasti on.

”Meille on aivan liian pitkään tuputettu ajatusta siitä, että positiivisuus on avain onnellisuuteen, mielenrauhaan ja rikkauteen. Paskat! Nyt käsi sydämelle: useimmat jutut maailmassa ja omassa elämässämme ovat päin hemmettiä.

Mark Mansonin kirja on kirpeä vastalääke elämäntaitomössön-sössön-hössötykselle – se on polku jaloon taitoon olla välittämättä hittojakaan. Kaikki ihmiset eivät voi olla edes oman elämänsä supersankareita, vaan meidän pitää hyväksyä puutteemme ja rajoituksemme.

Tämä kirja tarttuu sinua olkapäistä yhtä hienovaraisesti kuin merimies Hampurin sataman kapakassa, ravistelee ja kertoo herkistynein sanakääntein, miten maailma makaa.

Rehellinen, viisas ja häikäilemättömän hauska Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan on ollut valtaisa maailmanmenestys.”

Mitä teidän lukulistalla on? Tykkäättekö enemmän äänikirjoista vai perinteisistä versioista? Äänikirjoja minulla on tapana kuunnella autossa kun ajelen yksin. Silloin niihin keskittyy erilain ja saa hieman vaihtelua musiikin kuuntelemiseen 🙂

Kaisa-Maria

P.S. Täällä vielä bonuksena yksi kirjasuositus!