Levi

Syksyn ja uuden viikon kunniaksi oli tarkoitus kirjoitella sisustusjuttuja, mutta kun jokasyksyisen sisustusvimman tuotokset eivät ole ihan valmiina vielä niin tässäpä jälleen yksi reissujuttu.

Eli Levi. Meille perheenä aika uusi tuttavuus, mutta sitäkin mukavampi! Siinä missä Syöte on meille paikka pyöräilylle, Ruka/Kuusamo retkeilylle, on Levin osana antaa meille paikka nautiskeluun Lapista, urheilusta ja hienoista maisemista. Vaikka toki edellä mainitut ajavat jotakuinkin samat asiat. Mutta tunnelma Levillä on kuitenkin eri. Ehkä siksi, koska se on niin paljon kauempana kotia ja uusi paikka meille.

IMG_1708
IMG_1646
IMG_1641
IMG_1655

Levi oli meidän reissun viimeinen pysähdyspaikka ennen kotiinpaluuta. Meillä oli tarkoitus viipyä siellä kahden yön verran, mutta auton temppuilujen vuoksi aikaistettiin paluuta vuorokaudella. Kävi hieman huono tuuri.. nimittäin asuntoauton hyytymisen lisäksi lämmitys lakkasi toimimasta ;D Onneksi ei ollut mitenkään älyttömän kylmä yö ja tarettiin hyvin nukkua. Päätettiin kuitenkin lähteä kotiin, ettei vaan kukaan vilustu siellä.
IMG_1659
IMG_1656

IMG_1674

Ehdittiin kuitenkin aivan hyvin touhuilla kaikkea kivaa. Poikien suosikit, leikkipuisto, liikennepuisto sekä kesäkelkkarata testattiin tälläkin kertaa. Minä ehdin tekemään pientä mäkitreeniä meidän pienin ukkeli seuralaisenani. Hän toimi painoliivinä kantorepussaan kun puuskutin rinnettä ylös. Siinä tarpoessa muistelin edellistä kesää ja sitä, kuinka kävelin samaa rinnettä ylös pieni pavun kokoinen kuopuksemme masussa. Ja eritoten sitä, kuinka jo valmiiksi kamala raskauspahoinvointi voimistui sen mäkitreenin jälkeen ja halailin pönttöä seuraavan yön. Tällä kertaa tuli onneksi vain hyvä olo! ;D

Käytiin myös kävelemässä huipun maisemareitti ja esikoisen kanssa laskeuduttiin tuonne Joulupukin mökille. Oon sen Joulutarina -leffan nähtyäni halunnut tuolla mökillä vierailla ja nyt vihdoin pääsin! Tutkittiin mökkiä ja ihasteltiin maisemia. Sitten noustiin takaisin huipulle ja otettiin gondolihissi alas.
IMG_1677
IMG_1682
IMG_1696
IMG_1691
IMG_1705

Seuraava Levin reissu odottaakin jo ihan kulman takana kun kuukauden kuluttua ajellaan sinne nauttimaan Lapista. Ruska-aika taitaa jo silloin olla ohi, mutta eiköhän nuo maisemat helli silmiä siitäkin huolimatta.

Oisko hyviä vinkkejä syksyiseen Levin reissuun?

 

K-M

Alta|Norway

Palataan taas reissujuttuihin ja Norjaan.. Meidän road tripin varrelle osui kaunis Altan kaupunki ja päätettiin viettää siellä päivä upeissa maisemissa.

IMG_1526
IMG_1521

Ajeltiin siellä ympäriinsä ja lopuksi päätettiin parkkeerata auto museon pihalle kun nähtiin, miten upeat maisemat museon takaa avautui. Itse museokin oli kuvauksellinen rakennus ulkoapäin. Tällä kertaa jätettiin sisätilat rauhaan ja nautittiin vain tuosta pihasta ja näköalasta.

Sen verran koitettiin historiaan tutustua, että käveltiin esikoisen kanssa läheiselle kalliopiirrosalueelle, jossa on maalauksia tuhansien vuosien takaa, mutta sinne vaadittiin museon lippu ja niitähän meillä ei ollut.

IMG_1579
IMG_1590
IMG_1532
IMG_1564
IMG_1555

Altasta jatkettiin illalla matkaa kohti Kautokeinoa. Altasta lähtevä tie oli yksi reissun hienoimmista tieosuuksista! Jyrkkiä kallioseiniä, kirkkaita koskia mutkaisen tien vieressä ja siellä täällä pieniä vesiputouksia. Pojatkin jopa lopettivat legoleikit siinä kohtaa. Eli se oli todellakin vaikuttava näky ;D
Pysähdyttiin reilun tunnin ajon jälkeen isolle levähdyspaikalle tekemään iltapesut ja -palat valmiiksi ja jatkettiin vielä matkaa seuraavalle isommalle paikalle. Siinä ensimmäisessä paikassa nimittäin ilma kuhisi sakeana pieniä polttiaisia ja ne löysivät myös keinon päästä auton sisään. Autokin alkoi tässä vaiheessa temppuilla ja kieltämättä tuli illalla mietittyä muutamaan kertaan, että mitenhän osataan soittaa hinausauto paikalle jos auto tekee täyden tenän.

Ei onneksi tehnyt täyttä stoppia, vaikka seuraavana päivänä hyytyikin keskelle erämaata. Pitempi tauko vaan ja päästiin jatkamaan matkaa Suomen puolelle korjaamolle Hettaan. Ja vitsit miten ystävällisiä ja puheliaita ihmisiä Hetassa olikaan! Ihan eri meininki kuin täällä hieman etelämpänä. Autosta kuitattiin vikakoodit ja sen jälkeen se toimi taas ihan normaalisti. Jatkettiin sieltä reissun viimeiseen paikkaan, Leville. Mutta siitä lisää myöhemmin 🙂

Onko siellä Altassa käynneitä?

 

K-M

 

Fisherman’s Friend

Fisherman’s Friend

Viime viikon road trip oli ihan mahtava seikkailu koko perheelle. Kamera on täynnä kuvia vajaan viikon reissun jäljiltä ja niitä katsellaan porukalla vähän väliä.  Tällä kertaa ajattelin kirjoitella reissujutut hieman sekalaisessa järjestyksessä. Tässäpä siis ensimmäiset kuvat ja tunnelmat road tripin kolmannelta aamulta jostain jäämeren rannalta Lakselvin pohjoispuolelta. Yksi kauneimmista rannoista mitä on vastaan tullut.

IMG_1322
IMG_1330
IMG_1335
IMG_1344

Kysyttiin pojilta mikä oli parasta koko reissussa. Esikoisen mielestä aarteiden etsiminen rannalta. Ja keskimmäisen mielestä kivien heittely jäämereen. Nuorimmaiselta kysyttäessä saimme vastaukseksi iloisen kiljahduksen ja leveän hymyn ;D

IMG_1369
IMG_1356
IMG_1372
IMG_1420
IMG_1461
IMG_1325
IMG_1440

Ranta oli täynnä täydellisiä leipäkiviä heittelyyn ja mahtavia meren aarteita.. kuten yllä olevasta kuvasta näkyy 😉

 

K-M

Kellarilampi, Syötteen kansallispuisto

Vajaat pari viikkoa sitten päätettiin pitää pieni miniloma oikeaa lomaa odotellessa ja varattiin Syötteeltä yhdeksi yöksi majoitus. Kotoa lähdettiin heti aamiaisen jälkeen ja perille päästyä tehtiin pieni retki Kellarilammelle. Lounas syötiin matkalla, joten retkieväiksi jäi jälkkärit, kahvit ja nuotiolla paistetut vaahtokarkit.

IMG_0784
IMG_0714
IMG_0771

Lammelle käveltiin noin kilometrin verran Pytkynharjun suunnalta. Vaunuilla pääsi ihan hyvin kulkemaan polkua pitkin.

Pojat juoksi innoissaan pitkin metsiä ja välillä pysähtelivät tutkimaan paikkoja. Minusta se on retkeilyä parhaimmillaan. Ja arvatkaapa kuinka valloilleen tuommoisessa paikassa pääsee kahden leikki-ikäisen pojan mielikuvitus ;D

IMG_0736
IMG_0729
IMG_0747
IMG_0759

Perillä notskipaikalla oli muut retkeilijät jo valmiiksi virittäneet nuotiot, joten päästiin heti herkutteleen vaahtokarkeilla. Kahvit juotiin asiaan kuuluvasti kuksista. Pojat lipittivät vettä omistaan.

Tämä pieni reppana räkättirastaan (?) poikanen ei vielä osannut pelätä mitään. Siinä se rauhassa etsi ruokaa meidän seuratessa alle puolen metrin päästä.

IMG_0708
IMG_0786
IMG_0693

Pari tuntia vierähti tuolla nopeasti. Tutkittiin lampea, istuskeltiin ja juteltiin muiden retkeilijöiden kanssa. Mm. siitä kuinka kuksaa ei vaan voi itse ostaa, vaan se pitää saada lahjaksi 😀

Kyllä tällainen retkeily on ehdottomasti meidän koko perheen lempparipuuhia. Noista saadaan jokainen niin paljon mielihyvää. Pojat rakastaa tutkia ja leikkiä tuollaisissa paikoissa, joissa mielikuvituksen saa antaa vain lentää. Pienimmäinen katselee innoissaan ympärilleen ja nukkuu varmasti melko makeita päikkäreitä raikkaassa ulkoilmassa. Ja me puolestaan Ossin kanssa nautitaan siitä rauhallisuudesta ja luonnosta ylipäätään. Täydellistä vastapainoa kiireiseen arkeen! Ja parasta koko hommassa on se, että retkelle voi lähteä just silloin kun huvittaa. Ei tarvi mitään valmisteluja tai hankintoja 🙂

 

Onko teillä tapana retkeillä?

 

K-M

Ranua zoo

Minibussi alle, mummu, lapset, minä ja veljen vaimo kyytiin, pappa kuskiksi ja kohti Ranuan eläinpuistoa!

Vietettiin mukava ja aika kylmä kesäpäivä Ranuan eläinpuistossa tuossa heinäkuun alkupuolella. Osattiin onneksi varustautua kunnon vaatetuksella (mm. untuvatakit kuoritakkien päällä ;D ), joten kylmä sääkään ei haitannut. Ja eläimet oli hyvin näkyvillä kun ei aurinko paahtanut.

IMG_0502
IMG_0493
IMG_0498

Meidän keskimmäinen poika on pieni lintutieteilijä. Hän sai kummitädiltään synttärilahjaksi lintukirjan ja sen ansiosta osaa kirjassa esiintyvät linnut jotakuinkin ulkoa. Siispä eläinpuiston lintuhäkkejä ohitellessa rattaista kuului aina näkyvän linnun nimi ”tunturipöllö, kurki, viirupöllö, huuhkaja jne” 😀

Pöllöt oli lintuosastolta meidän lemppareita. Niitä kun niin harvoin näkee livenä missään.

Alla olevien kuvien mehiläishaukka lennähti ihan tosissaan poseeraan häkin reunalle. Saatiin kunnon lähikatsaus linnusta. 


IMG_0504

IMG_0522
IMG_0525
IMG_0527
IMG_0539
IMG_0535

IMG_0582
IMG_0593
IMG_0596

Koko puiston lemppari oli yllättäen tuo ihana jääkarhun pentu. Siellä se seuraili emoaan ja kiipeili kallioilla. Jätettiin sille puistoon oma nimiehdotus, saapa nähdä valitaanko se 🙂 Voittajalle on tiedossa pieni loma Ranualla aktiviteetteineen. Eläinpuiston nettisivuilla voi osallistua kisaan!

IMG_0573
IMG_0633
IMG_0627
IMG_0611
IMG_0661

Nähtiin kaikki eläimät käärmeitä lukuunottamatta. Lapset oli innoissaan ja jaksoivat vielä kierroksen jälkeen purkaa loput energiat tuonne puistoon. Pienimmäinenkin kurkki tyytyväisenä vaunuistaan koko päivän ajan. Välillä hän otti pienet unet lämpimässä pussissaan.

Ja ihan lopuksi ennen lähtöä käytiin tietenkin hakemassa tulijaiset Fazerin karkkimyymälästä.

IMG_0675

Vaikka eläinpuistot yleensäkin herättävät ristiriitaisia tunteita, niin meillä oli mukava ja opettavainenkin kesäpäivä Ranualla! Jospa joskus pääsisi käymään vielä Korkeasaaressakin 🙂

Palataan taas!

K-M

Retki Myllykoskelle

Viime viikon torstaina ajeltiin Ossin töiden jälkeen Kuusamoon Rukan lähelle mökkeileen. Oltiin sen verran myöhään perillä, että pojat laitettiin iltapalan ja -pesujen jälkeen suoraan nukkumaan. Ennen sitä saatiin kokea ensimmäistä kertaa kunnon tuskien markettikäynti. Yhdellä oli täys iltavilli päällä, toisella oli jo väsykiukku ja kolmannella itketti kuumuus ja kesken jääneet unet. Melko rivakasti juostiin marketti läpi. Kaikki pojat pysyi onneksi reissun ajan kärryjen kyydissä. Kassalla saatiin kanssajonottajilta sellaisia kivoja myötätuntohymyjä ;D

Perjantaina aamulla mietittiin päivän agendaa ja päädyttiin tekemään retki Myllykoskelle Pienen Karhunkierroksen alkupäähän. Toinen vaihtoehto oli retki Kiutakönkäälle, mutta päädyttiin Myllykoskeen lyhyemmän ajomatkan vuoksi.

Pojat oli innoissaan kun heti ekan riippusillan luona lenteli yksinäinen joutsen edes takaisin. Ja piti kunnon meteliä samalla. Ennen riippusiltaa pikku hulivilit viipotti meidän edellä ja laski mäkeä aina tilaisuuden tullen. Itse sillalla meinasi hieman jännittää molemmilla pojilla ja kuljettiinkin se käsi kädessä.

pieni karhunkierros
pieni karhunkierros2

Pienimmäinen oli autuaan tietämätön koko retkestä. Hän nukkui sikeästi tuossa kantorepussa huivin suojassa.

Autolta Myllykoskelle on matkaa noin 1,5 km. Esikoinen taapersi koko matkan meidän kaikkien edellä. Keskimmäisellä iski väsy välillä ja pidettiin useampi tauko matkan aikana. Osassa portaista ja ihan loppumatkasta pikkumies hyppäsi isänsä syliin.

Kyllä tuo 1,5 km suuntaansa oli matkana liian pitkä keskimmäisen pienille jaloille tuollaisilla lumisilla poluilla. Paluumatka tehtiinkin niin, että Ossi lähti meitä muita ennen hakemaan auton lähemmäs. Myllyskoskelle pääsee nimittäin myös helpommalla kun auton saa ajettua 500 metrin päähän paikasta. Mutta hienosti kyllä molemmat pojat jaksoivat kävellä tuon kahden kilsan reitin nousuineen ja laskuineen.

pieni karhunkierros3

Itse koskella ja vanhalla myllyllä ihailtiin maisemia ja pauhaavaa vettä. Bongattiin myös pari koskikaraa ja seurattiin kun ne niin sinnikkäästi sukeltelivat kovassa virrassa.

Nuotipaikalla syötiin asiaan kuuluvasti eväsleivät ja nautiskeltiin auringon lämmöstä. Lopuksi vielä käytiin tutkimassa myllyä sisältä käsin. Pojat oli mielissään kun Ossi kertoi laskeneensa sen kosken isolla kumiveneellä polttareissaan. Oon haaveillut samasta koskenlaskusta Ossin polttareista asti! Joku päivä me se vielä tehdään! Ja me=minä ja tyttökamut ;D

pieni karhunkierros4
pieni karhunkierros7
pieni karhunkierros5
pieni karhunkierros6

Sellainen oli meidän perjantainen retki. Jos mietitte tekemistä tuolla päin niin tässä hyvä vaihtoehto! Ja tosiaan, jos haluaa pikaisesti käydä ihailemassa Myllykoskea niin autolla pääsee melko lähelle ja reitti on helpohkoa kulkea. Kuvista ei välity lähellekään täysin se, kuinka vaikuttava ja hieno paikka tuo on 🙂

 

K-M

Tämän kesän teema: retkeily

Viikon takaisella maastopyörälenkillä tuli ystäväni kanssa puhetta retkeilystä ja siitä kuinka meidän molempien perheet olivat tahoillaan suunnitelleet retkeilevänsä paljon tulevana kesänä.

Korouoma 2008 024

Luonnossa liikkuminen, eräänlainen seikkailuvietti, luonnon rauha ja yhteinen tekeminen kumpuaa lapsuudesta, kun perheen kesken tutustuttiin moniin paikkoihin ja tehtiin usein retkiä niin lähelle kuin kauemmas. Parhaita muistoja lapsuudesta on esim. kun isä veti hiihtäen minua ja veljeä pulkka vyötärölleen sidottuna metsään retkelle tai kun ex tempore ajettiin eväsretkelle reilun sadan kilometrin päähän ihailemaan vesiputousta. Noilla lukuisilla reissuilla nautittiin eväitä nuotion äärellä ja tutkittiin luontoa useampi tunti kerrallaan. Mummun ja papan kanssa Kuusamon mökillä ollessa koluttiin metsät ja järven rannat veljen kanssa moneen otteeseen. Perheen kesken kesälomareissuilla ajeltiin Suomea ristiin rastiin aina Nuorgamista Turkuun saakka. Isompana tehtiin pidempiä retkiä ja muutama telttayökin noille reissuille mahtui. Sormet ja varpaat ei millään riitä laskemaan kaikkien reissujen määrää eli ihan huikea juttu, kuinka äiti ja isä on meidän seikkailu- ja retkeilyviettiä aikoinaan ruokkineet. Kiitos siitä!

9 vuotta sitten tehtiin kaveriporukalla ensimmäinen vaellusreissu Posiolle Korouomaan. Sen jälkeen ollaan tehty samalla porukalla muutama lisää ja sitten vielä muutamia reissuja hieman pienemmillä kokoonpanoilla. Jossain vaiheessa mukaan tuli lapset ja kantorinkat.

Tässä muutama oma lempparini alla esiteltynä. Näille mestoille kyllä palaisin mielelläni uudelleen.

Korouoma oli siis meidän ensimmäinen kohde kaveriporukalla. Alakouluikäisenä tehtiin tuonne parin yön telttareissu maastopyörien kanssa.

Meidän ”vaellusseuran” kanssa tehtiin noin 11 kilometrin mittainen päiväretki. Korouoma on edelleen tekemieni päiväretkien suosikkikohde. Mahtavat maisemat rankan nousun jälkeen on ehdottomasti kokemisen arvoinen matka! Muistan kuinka tuolla ylhäällä istuttiin vain kaikki hiljaa ja hämmästeltiin maisemia. Oulusta Posiolle ja sieltä Korouomaan matkaa kertyy reilu 200 km eli mukavuussyistä suosittelen yöpymään teltassa, mökissä, autiotuvassa tms. Me majoituttiin ensimmäisellä reissulla silloin lapsena Lapiosalmen leirintäalueelle ja toisella reissulla ystäväni mökille Posiolle.

Korouoma 2008 028Korouoma 2008 037

Päiväretkenä ollaan myös käyty samalla kaveriporukalla Pieni Karhunkierros. Huikeita maisemia ja helppokulkuinen reitti. Miinuksena väkimäärä reitin varrella. Ruska-aikaan varsinkin tuo reitti on täynnä luonnosta ja maisemista nauttivia ihmisiä ja sen vuoksi me ei mm. mahduttu yhdellekään notskipaikalle koko päivän aikana. Ehdottomasti silti käymisen arvoinen retki! Alla olevat kuvat on itse asiassa otettu Kiutakönkäältä (Oulangan kansallispuisto), joka on Pienen Karhukierroksen tapaan osa 82 kilometrin pituista Karhunkierrosta.

Oulangan luontokeskukselta lähtee eri pituisia, lastenkin kanssa helposti kuljettavia retkireittejä tuonne mahtaville poluille ja maisemille. Oulangan kansallispuisto on noin 50 kilometriä Kuusamosta pohjoiseen.

IMG_1294IMG_1264

Riisitunturin kansallispuistossa seikkailtiin myös samaisella kaveriporukalla alias vaellusseuralla päiväretken verran. Minulla oli lisäksi pieni salamatkustaja mukana kun odotin meidän keskimmäistä poikaa ♥

Alkumatkasta todella sakea sumu hieman latisti tunnelmaa kun ei ihan tosissaan nähty muutamaa metriä edemmäs. Mutta sumun hälvettyä saatiin kokea Riisitunturin upeat maisemat. Taukopaikkoja reiteiltä löytyy useampi. Yksi hienoimmista levähdyspaikoista oli tämä tunturin rinteellä lepäävä Ikkunalampi. Tuossa istahdettiin penkillä pitkä tovi ja tuijoteltiin tuonne kaaauas muille tuntureille ja vaaroille. Kuusamosta matkaa Riisitunturin kansallispuistoon kertyy noin 54 kilometriä.

IMG_5397

Toisinnon lapsuuden ex tempore-reissusta pääsin toteuttamaan omille naperoilleni kaksi vuotta sitten kesällä. Ja samalla myös miehelleni. Ajeltiin Puolangalle ihastelemaan Hepoköngästä, yhtä Suomen korkeimmista luonnonvaraisista vesiputouksista. Putous ja veden voima tuolla on vaikuttava näky!

IMG_0357IMG_0373

Kuten kuvasta näkyy, mitään järeitä varusteita tuolla alueella retkeilyyn ei tarvita. Parkkipaikalta pääsi kulkemaan koko vajaan kilometrin matkan noilla pienirenkaisilla matkarattailla. Tuossa näköalapaikalla syötiin hieman evästä ja isomman pojan kanssa kävin vielä alhaalla rannalla ihailemassa putousta. (Alas rannalle meni ihan tavalliset portaat ja pieni polku, joten rattailla sinne ei pääse).  Oulusta matkaa Hepokönkäälle tulee vajaa 150 km riippuen siitä mitä reittiä ajelee.

Kuvissa nuo korkeuserot jotenkin pienenee kovasti, mutta jos ottaa vertailukohteeksi nuo putouksen yläosan vieressä kasvavat puut. Ne on ihan täysmittaisia. Siitä saa hieman osviittaa todellisesta korkeudesta.

Muistan selkeästi, kuinka pienenä tyttönä istuin tuossa rannalla, nutustin rieskaa ja tuijotin putousta. Ihan mahtavaa, että voin nyt viedä omia lapsiani samoihin seikkailuihin kuin itse pienenä pääsin.

IMG_0416

Ensi kesänä meidän perhe aikoo tosiaan seikkailla ja retkeillä mahdollisimman paljon. Suunnitelmissa on ainakin vierailla tuolla Hepokönkään putouksella uudelleen, käydään Hirvisuon soidensuojelualueella, tehdään päiväretki Hailuotoon ja kolutaan Oulun alueen luontopolkuja ristiin rastiin. Ja tietenkin vieraillaan meidän ”vakkaripaikalla” varmaan useamman kerran, eli Koitelissa.

Kesälomareissun kohde on vielä auki ja jää nähtäväksi mitä keksitään. Viime kesänä vaihdettiin lennosta suunnitelmaa ja suunnattiin Tampereen & Särkänniemen sijaan Leville. Oli paras päätös pitkään aikaan. Saatiin nauttia mökkeilystä ja ulkoilusta rauhassa. Voisin myös kuvitella, että Särkänniemessä se viimekesäinen rajuhko raskauspahoinvointi olisi tuntunut vielä rajummalta ;D

IMG_5479 (800x533)

Nämä kaksi alinta kuvaa on otettu Ossin Lapin reissulta muutama vuosi sitten. Kameran takana joko Ossi tai joku toinen heidän retkiseurueestaan. Noita reissukuvia katsellessa menin puolivitsillä ehdotteleen, josko vuokrattaisiin asuntoauto kesällä ja ajeltaisiin tuonne Nuorgamiin ja Jäämeren rannalle. Arvatkaapa vain innoistuiko tuo parempi puoliskoni ihan tosissaan? ;D

IMG_0032

IMG_0015

Huh tulipa asiaa ja kiitos vain jos jaksoit pysyä mukana koko postauksen ajan! Suunnittelin, että teen vielä postauksen, jossa kirjoittelen omia kokemuksia ja vinkkejä lasten kanssa retkeilyyn. Kiinnostaisiko?

Ja hei vielä loppuun vinkki! Luontoon.fi on mitä parhain sivusto kun haluaa ottaa selvää retkikohteista ympäri Suomen. Sivustolla on kattavat esittelyt eri kohteista ajo-ohjeineen, karttoineen ja esittelyineen. Kannattaa tutustua!

 

 

K-M

 

 

 

Iso-Syötteellä

Eilen aamulla mietittiin, mitä keksitään vapaapäivälle tekemiseksi. Päädyttiin pieneen maisemanvaihtoon ja ajeltiin aamiaisen jälkeen Syötteelle ulkoilemaan. Sää olisi voinut olla hieman parempi, mutta eipä meitä se lumituisku juurikaan haitannut.

syotesyote1

Laskettelemaan ei menty kukaan, vaan mukana oli rattiska ja pulkka, joilla kuluteltiin pulkkamäkeä. Pulkkamäen vieressä ihasteltiin aitauksen kahta poroa. Jotka eivät poikien mukaan voineet olla Joulupukin poroja, vaan ihan tavallisia Lapin poroja? 😀

syote2syote3

Ennen kotiinlähtöä käytiin vielä Iso-Syötteen huipulla hotellilla kahvilla. Maisemia ei kauheasti päästy ihastelemaan kun lunta tuli niin sakeasti, mutta kaunista siellä oli joka tapauksessa lumikuorrutteisten kynttiläkuusten keskellä.

Tällaiset pienet reissut silloin tällöin on mukavaa puuhaa. Pääsee hieman näistä samoista maisemista touhuileen muualle. Kauemmas ei oikein tässä vaiheessa raskautta uskalla enää lähteä, sen verran supisteli jo eilenkin.. jännää!

syote4syote5

Tässä viimeisässä kuvassa näkyy meidän viimekesäinen majoituspaikka Syöte MTB-kisojen aikana. Samaa mökkiä ei saatu ensi kesäksi, mutta toinen yhtä hyvä löytyi tuolta ylhäältä. Mahdutaan sinne koko 11 hengen porukka. Sitä ja kisoja odotellessa!! 🙂

Rentoa sunnuntaita!

 

Ninnu

 

Flora of Finland

Flora of Finland

Kuinka moni muistaa ne kouluajan kasvistot? Ne, joihin kansien väliin keräiltiin kasveja kuivumaan ja kirjoitettiin viereen tiedot? Ainakin vielä minun ollessa ala-asteella nuo kasvisto-kansiot taiteiltiin. Vanhempieni kotoa löysin enoni keräämään kasviston vuodelta 1967. Tuollaista vanhaa aarretta on mahtava selailla.

Yhtä mukavaa ja vielä mahtavampaa on seurata minun sukulaisnaisen ja hänen ystävänsä kasvistoprojektia. Projektia, joka tuo kasvistot tähän päivään.

floraoffinland4floraoffinland6

 

Flora of Finland on kahden ystävän kunnianhimoisesta kasvioprojektista kypsynyt yritys, jonka perustana ovat taiteellinen intohimo, rakkaus Suomen luontoon ja rohkeus visioida suuresti. Päämäärämme on tuoda Suomen luonto ja taide askel kerrallaan lähemmäs ihmisiä ympäri maailmaa.

Kannoimme liikkuvan studiomme Suomen luontoon lukuisia kertoja kevään ja kesän 2016 aikana. Kahlasimme lampia, rämmimme soilla, kolusimme pellon reunoja. Etsimme, tutkimme ja kuvasimme. Flora-sarjan tuotteiden taustalla on kuukausien valmistelutyö, josta kiitämme myös upeaa tukijoukkoamme.”     Anna-Mari Lämsä & Laura Rautjoki

Anna-Marilta kyselin hieman enemmän tästä projektista viime kesäisessä serkkumiitingissä. Ansku kertoi, että studio tosiaan otetaan luontoon mukaan, varovasti nostetaan kasvit maasta kuvattavaksi, puhdistetaan, napataan kuvat, jonka jälkeen kasvit istutetaan takaisin maahan. Kunnioitus luontoa kohtaan kulkee läpi koko projektin.

Itse seuraan innolla tätä projektia Instagrammissa sekä Facebookissa. Ja mikä parasta, näitä upeita teoksia on nyt tilattavissa Flora of Finlandin sivuilta. Oman tilaukseni tuosta ensimmäisestä painoksesta näpyttelin toissa viikolla. Tilasin A5-kokoiset kortit Käenkaalista ja Rönsyleinikistä.

floraoffinland3floraoffinland2floraoffinland1floraoffinland5

Käenkaali-kortin otin tuplana. Toinen niistä jää tänne kotiin ja toinen lähtee Rönsyleinikin viereen meidän suvun kesämökin seinää koristamaan. Samoille seuduille, josta tuo enoni vanha kasvisto on aikoinaan kerätty. Tarkoituksena on sitten mahdollisista tulevista painoksista kasvattaa kollaasia ja valita kasveja hieman sen mukaan, mitä tuolta meidän kesäpaikan lähettyviltä mahdollisesti löytyy.

Anna-Marin ja Lauran mahtavaa työtä voit seurata Flora of Finlandin Instagram-tililtä: https://www.instagram.com/floraoffinland/, Facebookissa sekä nettisivuilta http://floraoffinland.com/.

Käykää ihmeessä tutustumassa!

 

Ninnu