Joulukoti

Meidän parin viikon mittainen joululoma alkoi juuri. Ovesta sisään tullessa vastassa on oma joulukoti ja jännitystä on selkeästi ilmassa. Ei vain pojilla, vaan myös minulla ;D Tänä vuonna vietetään joulunaika ihan vain kotona ja perheenjäsenillä vieraillen. Yritettiin kyllä toteuttaa tänäkin vuonna edellisen joulun tapaan kunnon mökkijoulu, mutta oltiin auttamattomasti aivan liian myöhään vuokramökkiä etsimässä. Me kun tarvitaan makuupaikkoja yli kymmenelle ja meille sopivia isoja mökkejä ei kuitenkaan niin paljoa ole. 

Tosiaan, tämä on ensimmäinen joulu kun ollaan pääosin omalla porukalla kotona. Perheenjäsenille ollaan sanottu, että meille saa tulla kylään, mutta me ei juurikaan kotoa tällä kertaa poistuta. Halutaan rauhoittua joulunviettoon, vaikka ihanaa on myös viettää aikaa kaikkien rakkaiden kanssa lasten mummuloissakin. 

Mistäs meidän joulukoti sitten koostuu? Joulukuusi on tietenkin koko homman kingi. Rakastan joulukuusia ja kuusen koristelu on rakkain jouluperinne minulle. Joulukuussa meillä soi aika lailla koko ajan joululaulut touhujen taustalla ja luo osaltaan jouluista tunnelmaa. Meidän joulukoti valaistaan kynttilöin ja pienin jouluvaloin. Ja tietenkin takassa poltetaan tulta välillä ihan vain tunnelman vuoksi.

Tänäkin vuonna seinään ilmestyi tonttuovi, josta joulukuun aikana poikien Tippi-tontuksi nimeämä pukin apuri kurkkii ja toimittelee viestejä pojille. Onko teillä tonttuovea?

Yksi meidän joulukodin pääasioista on stressittömyys. Me siis suosiolla siirretään isommat siivoukset tammikuulle tai toukokuulle jos aikataulu alkaa mennä liian kireäksi. Esimerkiksi tänäkään jouluna ei aleta saunaa pesemään vaan otetaan se homma kun on enemmän aikaa. Perus viikkosiivous riittää meille vallan mainiosti. Sitä paitsi hämärässä ja tunnelmallisessa valaistuksessa ei pintojen liat edes näy 😉 Matotkin on hyvä käyttää ulkona vasta joulun jälkeen kun kuusi viedään pois. 

Joulukotiin kuuluu myös olennaisesti herkut. Aiemmin viikolla tehtiinkin jo lasten kanssa pientä listaa, mitä kukin meistä haluaisi jouluherkuiksi hankkia. Suklaata, piparia, joulutorttuja, graavilohta, kylmäsavuporoa, jouluista salaattia ja tietenkin niitä perinteisiä jouluruokia, vaikka tänäkään vuonna meidän ei tarvitse pääaterioita itse kokkailla. Saadaan nimittäin nauttia niistä meidän vanhempien luona. Eli kauppareissu ja muutamat leipomisjutut hoidellaan vielä viikonlopun aikana, mutta muuten ei oteta niistäkään isompaa painetta. Lahjahommatkin ovat jo ns. paketissa eli nyt on aika vain rauhoittua ja nauttia kutkuttavasta tunnelmasta ennen aattoa. 

Tällainen on siis meidän joulukoti. Mitä teidän joulukoteihin kuuluu?

K-M

Vastaa