Tutkitko rintasi säännöllisesti?

”Kyllä nainen omat rintansa parhaiten tuntee”. Näin tokaisi lääkäri minulle, kun pari viikkoa sitten huolestuneena menin reilun kuukauden murehtimisen jälkeen näyttämään pientä pattia rinnassani. Kovin paljoa tuo patti ei minua ihme kyllä piinannut tuona aikana, koska samanlaisesta asiasta olen aiemminkin lääkärin juttusille astellut, mutta pyörihän se mielessä päivittäin.

_MG_0144

Varsinkin nyt äidiksi tultuani on omankin terveydentilan tarkkailu vahvistunut. Kun ei olekaan enää vastuussa vain itsestään. Yksi säännöllisistä rutiineistani on suositusten mukaan rintojen kuukausittainen tarkastaminen muutosten varalta. Tähän asiaan liittyvä Roosa nauha -päivä oli jo pari viikkoa sitten, mutta aihehan on aina ajankohtainen. 

Mutta tosiaan, lääkäri ei tuota kuvailemaani pattia tuntenut, mutta laittoi minulle alun lauseen sanottuaan kuitenkin lähetteen ultraan, jossa saa tarkemman kuvan tilanteesta. Ultra oli viime viikolla ja onnekseni sain sieltä poistua kiitollisin mielin huojentuneena kotiin. Patti on ihan tavallinen rauhanen, joka ns. kuuluu kalustoon.

_MG_0134-1

Miksi sitten tästä kirjoitan? Patin huolestuttamana olen tästä asiasta lähiaikoina keskustellut muutaman läheisen kanssa ja halusin kirjoittaa tuosta huolestani tännekin. Moni meistä vähintäänkin tietää jonkun rintasyöpään sairastuneen. Rintasyöpä pitää edelleen ykkössijaa suomalaisnaisten yleisempänä syöpänä. Nykyään rintasyövän paranemisennuste on onneksi parempi kuin ennen. Siksi näin, koska erityisesti joukkoseulonnat sekä omatutkiminen mahdollistaa haitallisten muutosten varhaisen löytymisen. Tämän vuoksi kannustan lisäämään itsellesi säännöllisen rutiinin rintojen tarkkailusta. Niin minäkin pattini löysin. Tunne Rintasi Ry:n sivuilla on hyvät ohjeet rintojen tutkimiseen ja paljon hyvää tietoa aiheesta. Mm. milloin tuo omatutkiminen kannattaa tehdä.

Tutkitko sinä rintasi säännöllisesti?

 

K-M

Vastaa