Miten selättää syysväsymys?

Tämä syksy ja valon väheneminen tuntuu jotenkin voimakkaammalta kuin parina edellisenä vuotena. Syy on varmasti se, että nyt en enää olekaan kotona poikien kanssa, vaan aamulla on noustava, vaikka kuinka väsyttäisi. Aiempinakin vuosina olen tämän kasvavan pimeyden kanssa paininut ja nyt ajattelin jakaa omat vinkkini syysväsymyksen selätykseen.

Ensinnäkin; hyväksy se fakta, että tämä vuodenaika väsyttää sinua ja isoa osaa muistakin ihmisistä. Meidän läpivaloisat kesät on niin täys vastakohta tulevalle pimeydelle, että on oikeastaan tosi luonnollista, ettei tähän isoon muutokseen totu ihan heti. Eli anna itselle aikaa ja hyväksy pimeä vuodenaika sekä väsymys.

IMG_3107

Nuku enemmän. Minäkin haluaisin kovasti valvoa myöhään eritoten viikonloppuisin, mutta ei pysty. Pakko saada unta piirun verran enemmän. Omat uneni kerääntyvät valitettavasti pätkissä yön aikana ja aina tilaisuuden tullen viikonloppuisin myös päikkäreinä. Vaikka kuinka tekee mieli valvoa ja ottaa illasta aikaa venyttäen päivää, niin useammin valitsen sen unen kuitenkin. Muuten en jaksa. Tällainen itseä kunnioittava päätös on omalla kohdalla helppo tehdä jo pelkästään senkin perusteella, että oma syysväsymys menee jossain kohtaa talvea ohi kun tähän alkuun antaa asialle enemmän huomiota.

Syö hyvin. Tämä toki pätee ympäri vuoden, mutta syksyn saapuessa alkaa tehdä mieli raskaampia ruokia ja hippasen enemmän myös hiilareita. Pataruoat ja perunat raikkaalla salaatilla on syksyn lemppareita! Hyvää ruokaa ja paljon energiaa. Omaa kehoaan ja mielitekojakin kannattaa kuunnella herkällä korvalla 🙂 Huomioi myös vitamiinit. Syötkö D-vitamiinia? Saatko tarpeeksi ruoasta B-vitamiineja? Ja kuinkas kaikki muut? Syksyn tullen on hyvä tehdä tilannetsekkaus.

IMG_1896
IMG_2973

Liiku. Liikunta piristää, kuten kaikki tietää. Minulla kuitenkin on välillä suuriakin vaikeuksia motivoitua töiden jälkeen vetämään urheilukamppeet päälle ja lähteä  pimeään urheilemaan. Tuntuu, ettei oikein ole energiaa eikä intoa lähteä kuntosalillekaan. Tässäkin on hyvä kuunnella itseään. Jo parinkymmenen minuutin pituinen lenkki on iso tekijä tuomaan piristystä päivään. Välillä on hyvä kuitenkin pakottaa itsensä vähän kovempiin urheilusuorituksiin jos oma kunto sen sallii. Mutta kävelylenkit raikkaassa ilmassa on liikuntaa parhaimmasta päästä, ainakin minun mielestä.

Oleskele valossa aina kun mahdollista. Talvisin valoisa aika menee monella meistä töissä, mutta kesken päivänkin voi koittaa ottaa pieniä ”välitunteja” ulkona. Voitko käyttää esimerkiksi kahvitaukosi niin, että puet ulkovaatteet päälle, nappaat kupin kuumaa mukaan ja pidät taukosi ulkona? Tällaiset katkaisee mukavasti työpäivää: aivot saa hieman hengähtää ja pienikin määrä valoa tuo lisää energiaa.

IMG_2212

Suunnitelmat. Lokakuu ja marraskuu oli minun vuosikalenterista monta vuotta ”inhokkeja” juurikin sen pimeyden vuoksi. Lehdet on tippuneet puusta, sataa vettä, on kylmää ja päivät tuntuu pitkiltä. Nyt ollaan kuitenkin jo useamman vuoden ajan suunniteltu näille kuukausille kaikkea mukavaa tekemistä, minkä vuoksi loka- ja marraskuu ovat yhtä hyviä kuin muutkin kuukaudet. Näihin kuukausiin järjestellään lomamatkoja, mökkireissuja, Halloween-juhlia ja niin edelleen. Nykyään syyskuu menee ruskasta nautiskellessa ja lokakuun alkaessa aletaan jo innolla odottaa kaikkea kivaa, mitä ollaan näille kuukausille suunniteltu. Suunnitelmien ei tarvitse olla aina lomamatka jonnekin etelään, vaan kahdenkeskinen leffailta kotona höystettynä juustolautasella ja hyvällä viinillä riittää ajamaan ainakin meillä tuollaisen odotettavan tapahtuman asiaa. Toki me aina jotain reissuakin koitetaan järkätä jos vain on mahdollista.

Ota rennosti. Jos väsyttää ja sohva vetää puoleensa niin anna mennä ;D Itselle pitää olla sen verran armollinen, että vaikka ulkona olisi hyvää sää lenkille niin on myös yhtä ok jäädä toisinaan sohvalle viltin alle. Vie homma vielä seuraavalle levelille ja sytytä kynttilöitä tuomaan tunnelmaa pimeään iltaan.

Nämä on minun keinot selättää syysväsymys 🙂

 

Väsyttääkö teillä tämä kasvava pimeys ja jos niin, miten te selätätte oman syysväsymyksenne?

Mukavaa viikkoa!

 

K-M

 

 

2 thoughts on “Miten selättää syysväsymys?

  1. Syksy ei ole minunkaan mieli aikaa,nyt muistella lämmintä aurinkoista kesää ja ajatell että kohta on Joulu,sitten alkaa kohta kevät aurinko piristää luo taasen valoaan,Voidaan nauttia valkoisista hangista ja reippaasta ulkoliikunnasta.Nyt poltellaan kynttilöitä ja pidetään huolta omasta toisten hyvinvoinnista,ja ajatellaa tämäkin kaamosaika on aivan siedettävää,ehkä tämä on tarkoitettukin rauhottumisen ja levon ajaksi.

    1. No näinhän se juuri on. Hyvin Salli kiteytit asian muutamaan lauseeseen 🙂

Vastaa