MyHeritage DNA -Mikä on minun etninen tausta?Tässä muutaman vuoden sisällä on aika ajoin tullut vastaan mainoksia eri firmoilta, jotka tutkivat oman DNA:n ja selvittävät siitä eri asioita. Ollaan Ossin kanssa puhuttu näistä mainoksista useasti ja samalla koitettu miettiä, mikähän meidän etninen tausta on.

Meidän hääpäivän tienoilla Ossi oli ottanut härkää sarvista ja yllätykseksi tilannut meille molemmille paketin MyHeritage:lta. Arvatkaa, kuinka innoissaan olin kun tajusin mitä paketista löytyy!!? Ajattelin nimittäin ensin, että minkähän liittymän nyt sain DNA:lta ;D

_MG_8071_MG_8044

Ja ei kun näytettä keräämään! Homma on siis todella simppeli toimenpide. Paketissa tulee hyvät kuvin varustetut ohjeet näytteen ottamiselle. Yhden paketin sisältä löytyi kaksi pitkää vanupuikkoa, kaksi pientä näytepurkkia sekä pehmustettu kirjekuori.

Vanupuikkoja pyöriteltiin posken sisäpintaa vasten noin minuutin ajan .Yksi puikko per puoli. Sen jälkeen puikon näytepää aseteltiin näytepurkkiin ja napsautettiin poikki ohjeen mukaan. Sitten ei muuta kuin korkit kiinni, purkit annetuihin pussukoihin ja kirjeeseen. Kirjeeseen oli osoite jo painettu valmiiksi, mutta postimerkit piti ostaa itse. Postimaksua kertyi kokonaiset pari euroa per kuori.

Kirjeen lähettämisen jälkeen MyHeritagen sivuille rekisteröitiin näytepaketin koodi ohjeen mukaan. Sitten vain odottelemaan.. arvio näytteen analyysin kestosta oli 4-6 viikkoa näytteen saapumisesta. Meillä meni se nelisen viikkoa.

_MG_1154

Viikkojen odottelun jälkeen sähköpostiin kilahti viesti, että näytteeni on analysoitu ja valmis. Eli ei muuta kuin pian kirjautumaan MyHeritagen sivuille tekemilläni tunnuksilla. Ja tämä kuva jännitysmusiikin siivittämänä lävähti ruutuun..

1_MG_1136_MG_1141

Ja oma arvaukseni meni aikalailla oikein! 😀 Nimittäin mietiskelin olevani niin suomalaisen näköinen, että ihmettelen jos tulee muita etnisyyksiä. Mutta onneksi siellä on tuo 2,1%:n vau-efekti!!

Arvaukseni tuon paremman puoliskoni etnisyydestä meni sitten taas ihan pieleen. Arvelin nimittäin, että hänellä voisi olla jotain ihanan eksoottisia geenejä mukanaan kun on luontojaan niin paljon tummempi kuin esimerkiksi minä. Paljastuikin, että hän on enemmän suomalaista perimää kuin minä ja loput sitten samaa Itä-Aasian etnisyyttä.

Kaiken tämän lisäksi omilta sivuilta saa selville yhtä jos toista omasta perimästä. Tähän pakettiin ei kuitenkaan kuulu muita, kuten mahdollisia alttiuksia sairauksille jne. Sellaista en olisi halunnut tehdä. MyHeritagen sivuilla omassa profiilissa voi antaa luvan ”sukulaisten etsintään”, jolloin näkyviin saa listan, jossa on ”mätsejä” omaan DNA:han. Sivuilla voi myös alkaa rakentaa omaa sukupuuta ja kasvattaa sitä aina uusien tietojen ilmaantuessa.

2myheritage_toinenikkuna

Ollaan tietenkin tässä kuukauden odottelun aikana ehditty tästä DNA-testistä monen kanssa jutustella ja on ollut hauska huomata, kuinka osa on innostunut ajatuksesta ja kuinka osa heti kättelyssä sanoo, ettei haluaisi tehdä testiä. Molemmat reaktiot ovat tietenkin yhtä hyvät, mutta noihin ”innostuviin” kuuluvana haluan aina kuulla, mistä ei-reaktiot kumpuaa.

Osa ei ikään kuin uskaltunut lähettää omaa DNA:taan millekään yritykselle. Mikä on tässä maailman menossa ihan ymmärrettävääkin.. Ja osa taas ei halunnut ottaa riskiä, että jos testissä paljastuukin jotain ”ylläreitä” lähisuvusta. Analyysi siis kertoo, mikä etnisyydestäsi on lähisuvusta jne. Tämäkin on ihan ymmärrettävä perustelu, mutta aiheuttaa niin minussa kuin sanojissaankin pientä hilpeyttä. ;D

_MG_8038

Mitä mieltä te olette näistä DNA-selvityksistä ja -testeistä?

Meistä tämä oli ehdottomasti mielenkiintoinen ja hauska juttu. Suosittelen tekemään jos oma alkuperä kiinnostaa. Tuloksiini olisin kylläkin toivonut jotain mystistä ja eksoottista etnisyyttä, mutta näillä mennään. ;D Ja hei, onhan tuo inuiitti kuitenkin aika hieno juttu! Vai mitä?

 

K-M

Vastaa