Kesän paras paikka

Pienessä maalaiskylässä virtaavan joen vierellä on erityinen paikka. Paikka täynnä toinen toistaan ihanampia kesämuistoja.

Tämä on äitini ja sisariensa lapsuudenkoti. 50-luvulta tähän päivään saakka tila on vilissyt täynnä elämää aina pienistä pellavapäistä vierailijoihin ja navetan entisiin asukkaisiin. Mummun ja papan muuttaessa kaupunkiin 70-luvulla paikka on jäänyt suvun yhteiseksi kesäpaikaksi. Rannasta löytyy myös hieman myöhemmin enoni rakentamat kotoisan punaiset mökki ja sauna. Kuvien ikkunallinen siivikko on leikkimökin kanssa tuoreimpia tulokkaita, mutta sopii tilalle kuin nenä päähän.

_MG_0331
_MG_0348
_MG_0171
_MG_0314

Iso piha, rakennukset pullollaan vanhoja tavaroita ja kaunis jokiranta. Voitte varmaan kuvitella, kuinka huikeaa meillä aina lapsena tuolla oli seikkailla? Ja on kylllä edelleenkin. ”Mökistä” on tullut äärettömän rakas ja tärkeä paikka vuosien aikana. Eritoten nyt kun mummu ja pappa ovat molemmat nukkuneet pois. Tuolla kesäpaikalla tuntee olevansa jotenkin lähellä heitä ja ikävä helpottaa aina hieman mökin portailla istuessa.

Tilan rakennuksia kunnostellaan jatkuvasti, että sukumme saisi nauttia paikasta seuraavatkin vuosikymmenet. Vaikka itse taloakin on remontoitu aikalailla niin kuitenkin talon ikä on jätetty näkyviin. Minusta on ihanaa, että mökin sisustusta ei tuoda tähän päivään. Tuolla on enemmän kuin ok, että vesi kannetaan kaivosta ja wc:n asemaa ajaa perinteinen sydänovinen huussi navetan takana. Suihkun tilalla on vesisaavit ja kauha, saunasta juostaan jokeen viilentymään. Ilta päätetään jokirannassa laavulla istuen ja kuovien huutelua kuunnellen.

_MG_0214
_MG_0235
_MG_0219

Aina pienenä veljen ja serkkujen kanssa tutkittiin navettaa ja rakenneltiin sinne sekä mökin yläkertaan tehtäväratoja. Navetasta napattiin vanhat maitokärryt ja vuoronperään istuttiin kärryissä muiden työntäessä pitkin peltoja. Se oli niin hauskaa! Kaikkien reissujen kohokohtiin kuului jäätelön ostaminen myymäläautosta. Kuka muistaa vanhat kunnon ”mymppiautot”? Linja-auton näköinen kauppa, joka määrättyinä päivinä kiertää pitkin kyliä.

Mummun kanssa vierailtiin hänen ihanan siskonsa luona ja muilla naapureilla. Pitkän päivän päätteeksi syötiin vatsat täyteen herkullista lihakeittoa ja maailman parhaita lettuja eli räiskäleitä. Mummun leivinuunissa paistetut leivät ja juusto maistui saunan päälle.

Niin rakkaita muistoja ♥

_MG_0198
_MG_0205
_MG_0206
_MG_0250

Vanhan talon äänet eivät enää jännitä niin paljon kuin lapsena. Aina pienenä keksimme kummitustarinoita mökistä ja sitten vuoronperään täristiin pelosta ;D Nykyään rakastan vanhan lankkulattian narinaa.

_MG_0201
_MG_0194
_MG_0185

Vuosien aikana myös meidän ystävät ovat viettäneet lukuisia kesähetkiä meidän kanssa mökillä. Osa jopa niin monesti, että he osaavat olla mökillä kuin omassaan. Mikä on aivan ihanaa! Eikö vain, tärkeät ihmiset tuntevat olonsa kotoisaksi itselle tärkeässä paikassa.

Meillä onkin ollut jo hyvän aikaa perinteenä viettää viikonloppu ystäväporukalla kesäpaikalla mökkeillen. Ohjelmaan kuuluu ruoan, saunomisen ja kattopallon lisäksi kesäkisat sekä tietenkin illan laavupelit. Tämän kesän reissua odotellessa! 😉

_MG_0172
_MG_0226
_MG_0325
_MG_0287

Meidän suuri suku kokoontuu aina ajoittain yhdessä kesäpaikalle juhlimaan milloin mitäkin merkkipäivää tai tapaamaan muuten vain. Rakastan sitä, että lapset, lapsenlapset, lastenlastenlapset ja jopa lastenlastenlastenlapset ovat yhtä samaa porukkaa ja nauttii toistensa seurasta.

Piha on suojaisa ja lapsille riittää tekemistä. Joki virtaa talosta hieman kauempana tontin rajalla, joten veden varaan joutumista ei joudu jännittämään koko aikaa. Samoin iso tie on pienen matkan päässä. Toki kaikista naperoista tulee automaattisestikin pidettyä lukua koko ajan. Varsinkin meidän kuopuksesta, joka on salaman nopea liikkeissään.

_MG_0343
_MG_0050
_MG_0320

Mökin puusauna ja omien koivujen oksista sidottu vihta kuuluu ehdottomasti kesään mökillä! Päikkärit yläkerran kammarissa ukkoskuuron aikana on jotain aivan ihanaa ja raikkaalla kaivovedellä huuhdellut kasvot kirkastuu hetkessä pitkien yöunien jälkeen.

Viime lauantaina oli jo toinen kerta tälle kesälle kun vierailtiin mökillä. Minä ajoin sinne edeltä pyörällä ja muu perhe tuli autolla perässä. Pyöräilymatkaa sinne tulee noin kahden ja puolen tunnin verran. Hyvä matka kesäaamulle.

_MG_0261
_MG_0240
_MG_0213
_MG_0269

Viimeistää juhannuksena olisi tarkoitus taas mökille palata ja olla sitten useampi yö. Pojat eivät malta odottaa, enkä kyllä minäkään.

 

Onko teillä kesämökkiä tai jotain muuta kesään kuuluvaa erityistä paikkaa?

 

K-M

2 thoughts on “Kesän paras paikka

  1. Ihana kirjoitus ja kuvat. Tulipa vaan entistä kovempi ikävä tuonne. Pian täytyy päästä. 💗

Vastaa