Sirkus

Monta monta vuotta olen haaveillen katsellut sirkusmainoksia ja miettinyt, milloin pojat jaksaisivat kokonaisen shown sirkuksesta nauttia. Nyt se vihdoin toteutui kun Sirkus Finlandian kiertue sattui meidän lähelle. Paria tuntia ennen näytöstä ostin liput ja innoissaan kerroin pojille illan erikoisesta suunnitelmasta. Sirkus on aina kiehtonut minua mystisyydellään. Tirehtöörin vaikuttava ja karismaattinen olemus kuljettaa showta alusta loppuun toinen toistaan hienompien esitysten aikana.

IMG_0147

Muistan kuinka lapsuudessa sirkus tuli aina kesäisin kotikylään. Ihaillen katselin ison teltan pystytystä ja ihmettelin salaperäisen näköisiä vaunuja. Silmät pyöreinä huokailin trapetsitaiteilijoiden kimalteleville asuille. 

Yhtenä kesänä kouluikäisenä ihastelin serkkuni kanssa saapuvia sirkusvaunuja ja jäimme katselemaan, kuinka kulkue asettui paikoilleen ja alkoi koota jättimäistä sirkustelttaa pystyyn. Siinä meidän hämmästellessä ihmeellistä sirkuskulkuetta vaunuilta käveli kaunis tyttö meitä kohden ja lopuksi hän pysähtyi juttelemaan. Hän puhui vain vähän suomea, mutta osasi kertoa nimekseen Angelika.

Tutustuimme lisää ja hän kertoi sirkuselämästä sen mitä suomeksi osasi. Minusta se kuullosti taianomaiselta ja niin älyttömän salaperäistä. Kiertelimme hänen kanssaan vaunujen välissä ja koitin samalla vilkuilla vaunujen sisään. Osasta vaunuista vilahteli toinen toistaan hienompia pukuja, taiteilijoita, pieniä lapsia ja kummallisia esiintymisvälineitä.

Angelika kertoi vaunujen olevan heidän kotinsa. Muistan, kuinka innoissaan hän kertoi meille niin erikoisesta elämästään. Loppujen lopuksi hän myös vieraili minun kotonani. En oikein muista, kuinka me meille päädyttiin. Varmaan pyysimme häntä meidän mukaamme.

Illalla oli shown vuoro ja jännityksellä odottelimme Angelikaa maneesille. Ja voi kuinka kauniilta hän näytti kimaltavassa asussaan ja muhkeassa tutussaan. Hän teki upeita  temppuja ja esityksen päätteeksi nousi vielä hevosen selkään taituroimaan loppuhuipennuksen. Muistan, kuinka ihaillen ja vimmatusti hänelle sirkusesityksen päätyttyä vilkutin.

Seuraavana kesänä sirkuskulkueen saapuessa odottelimme myös Angelikaa saapuvaksi. Hän ei kuitenkaan koskaan tullutkaan. Nyt aina nähdessäni sirkusmainoksen mietin, minne jäi tämä mystinen nuori sirkustaiteilija Angelika ja minne hänen polkunsa on kulkenut.

IMG_0142
IMG_0143
IMG_0146

Sirkus Finlandian show oli huikea! Pojat jaksoivat hienosti seurata esityksiä ja taputtivat jokaisen tempun jälkeen. Taikurin esiintyessä ihmeteltiin kolmestaan ääneen vaikuttavia silmänkääntötemppuja.

Ignatovan perheen hevosbaletin aikana en voinut muuta kuin taas miettiä Angelikaa lapsuudesta. Kauniin ballerinan puku oli lähes samanlainen kuin hänellä aikoinaan oli ja kasvotkin muistuttivat toisiaan kovasti.

IMG_0148

Muistoja ja suuria tunteita ilosta suureen hämmästykseen. Minä ja pojat ainakin nautittiin sirkuksesta silmin nähden. Toivottavasti sirkusperinne pysyy voimassa vielä seuraavatkin parisataa vuotta.

Onko siellä muita sirkusfaneja?

 

K-M

Vastaa