Aikuinen muista leikkiä!

Kuinka usein teet asioita, joilla ei sinänsä ole minkäänlaista hyötyä?

Luet ehkä romaaneja, katselet telkusta jotain hömppäsarjaa tai kävelet metsässä ihan vain nauttien hiljaisuudesta. Teet jotain sellaista, mikä ei oikeastaan johda mihinkään saavutukseen tai lopputulokseen.

_MG_8721

Tällaisia sellaisinaan ”hyödyttömiä” tekemisiä kutsutaan myös aikuisen leikiksi. Usean tutkimuksenkin mukaan aikuisenkin on tärkeää sisältää jokapäiväiseen elämään omaa leikkiä. Se tasapanoittaa kaavamaisia rutiineja ja nappaa sen arjen autopilotin pois päältä. Omassa arjessa viisihenkisen perheen äitinä pyrin aina toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja pyöritän monta askaretta yhtä aikaa. Ja voin heittää tähän heti ainakin kymmenen lähipiirin ihmistä, jotka tekevät tismalleen samaa ;D Sitten me yhdessä ihmetellään väsyneitä silmiä ja kamalaa kiirettä päivästä toiseen. Sitä kävelee ikään kuin löysällä trapetsilla koittaen hoitaa työt, perheen ja vapaa-ajan askareet mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti, mutta unohtaen kuitenkin pitää taukoja siitä ainaisesta paahtamisesta.

Aikataulujen ja kaavamaisten rutiinien vastapainoksi elämään on hyvä lisätä näitä hyödyttömiä, mutta niin rentouttavan mukavia puuhia. Ja ihan vain nauttia siitä joutenolosta.

_MG_8741

Työ/itsensä kehittäminen, rakkaus, terveys ja leikki. Näiden neljän asian ollessa kunnossa elämän pitäisi olla aikalailla tasapainoinen. Tästäkin seikasta on monta tutkimusta jo pelkästään työnteon ja -tehokkuuden kannalta. Työ/itsensä kehittäminen pitää sisällään paljon muutakin kuin se ansiotyö. Se voi olla mitä tahansa, missä koet kehittyväsi jollain saralla. Minulla yksi siihen sarakkeeseen kuuluvista on mm. tämä blogin kirjoitus ja valokuvaus. Rakkauteen taas kuuluu romanttisen rakkauden lisäksi intohimo tehdä itselleen mieluisia asioita. Oli se sitten kalastus tai vaikkapa ristikoiden ratkaisu. Terveyteen lasketaan mukaan niin fyysiset kuin psyykkisetkin asiat. Ja sitten neljänteen palaseen, leikkiin, kaikki mieluisat asiat ja tekemiset, joista koet vain ja ainoastaan mielihyvää ja rentoutumista.

Ja mitä enemmän saat asioita yhdisteltyä sarakkeesta toiseen, sitä tasapainoisempaa elämää elät ja teet todella niitä asioita, joilla on juuri sinulle merkitystä. Esimerkiksi itsellä juurikin kaikki blogiin liittyvät asiat sekä maastopyöräily löytyy rakkaudesta intohimon alta, työsarakkeen kehityksen alta, terveydestä niin fyysisen kuin psyykkisenkin otsikon luota ja leikistä aivan vain sellaisenaan.

Voit myös ajatella nämä neljä seikkaa pöydän jalkoina. Jos yksi puuttuu (esim. se leikki), ei pöytä ole kovin vahvasti alustallaan, kahden puuttuessa se jo keinahtaa puoliksi kumoon ja yhdellä se ei enää pysy pystyssä.

_MG_8758
_MG_8764

Tällainen ihana kahvihetki tummalla suklaalla maustettuna hyvää kirjaa lukien on yksi minun ”leikkihetkistäni”. Puhtailla pellavalakanoilla rentoutuen ja nauttien hetkestä. Ja kaunis kattaus ihan vain itselle, koska se tuo hetkeen ripauksen lisää tunnelmaa. Joten miksipä ei?

Ja nuo apilat. Rakas tätini voisi nyt hieman auttaa. Täti-A, onkohan nämä ne samat apilat, mitä joskus yhteiseltä kesäpaikalta pari vuosikymmentä sitten kahdestaan kerättiin ja kuivattiin kirjan väliin? Kirja nimittäin on sieltä! Se hetki apiloiden parissa on kyllä ollut leikkiä parhaimmillaan sinulle aikuisena ja minulle lapsena 🙂

_MG_8741

Muista siis tänäänkin ottaa pieni hetki itsellesi. Tuijottele vaikkapa pari minuuttia pilviä ja mieti miltä ne näyttää. Tai jotain muuta yhtä hyödytöntä 🙂

 

Kertokaa tekin, mitä kuuluu teidän omiin hetkiin?

Aurinkoista lauantaita!

K-M

3 thoughts on “Aikuinen muista leikkiä!

  1. Kyllähän ne saattaa hyvinkin niitä apiloita olla,oli suurtakin hupia etsiä neliapiloita:) Ihmisen on ihan hyvä olla pikkuisen lapsenmielinen, kaikkia asioita ei tarvi ottaa NIIN vakavasti.

Vastaa