ŌURA-sormus | Miten minä nukun?

Totean nyt heti alkuun, että kyse ei ole suinkaan yhteistyöstä Ōura Healthin kanssa (vaikka moinen olisikin mahtava juttu), vaan ihan puhtaasta mielenkiinnosta seurata ja parantaa omaa unta. Sekä hyvästä käyttökokemuksesta, jonka haluan jakaa. Sormuksen otin testiin äidiltäni, jolla sormus on ollut käytössä jo noin kahden vuoden ajan. Hänen kokemuksensa sormuksesta on kuulemma erinomainen. Kerron siitä lisää myöhemmin. Ja nyt vajaan kahden viikon kokeilun jälkeen olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

_MG_7176

Mikä on ŌURA-sormus? Se on älysormus, joka huipputeknologiansa avulla mittaa ja analysoi käyttäjänsä aktiivisuutta, unenlaatua sekä kehon palautumista. Kerätyn tiedon avulla ŌURAn sovellus antaa palautetta kaikista edellä mainituista ja auttaa näin parantamaan käyttäjänsä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Samat toiminnot ovat tuttuja mm. aktiivisuusrannekkeista, mutta ŌURA-sormus mittarikollegojansa tarkempi koje. Ōura Healthin perustajan ja toimitusjohtaja Petteri Lahtelan mukaan sormuksen käytössäpitolukemat ovat yli kolme kertaa korkeammat kuin muilla puettavilla laitteilla. Tämän voin allekirjoittaa itsekin, koska itseltä löytyy mm. Polarin Loop aktiivisuusranneke ja valitettavasti se on jäänyt laatikkoon pölyttymään alkuhuuman jälkeen, vaikka mielestäni hyvä olikin. 

_MG_7199

Puhelimeen ladattava ŌURAn sovellus on nopea ja helppo käyttää. Osiot ovat selkeitä ja helposti ymmärrettävissä. Sormus ja puhelin toimii yhteydessä bluetoothin kautta, joten esimerkiksi aina herätessä aamuisin edeltävän yön analyysin saa hetkessä oman puhelimen näytölle. Alla kuvia ja analyysia minun unista sekä aktiivisuudesta.

Ylempi kuva näyttää kerralla koko yön kulun. Mihin kellonaikaan olen nukahtanut, missä kohtaa uneni on ollut kevyttä, syvää tai REM-unta. Harmaat piikit ovat heräillä olemista. Kuvaajan alla samat asiat esitettynä ajallisesti sekä prosentuaalisesti. Alempi kuva näyttää mittarityyliin yön kulkua sekä kertoo yläosassa prosentuaalisen pisteytyksen yölle sekä alhaisimman sykkeen yön aikana.

hyväyöhyväyö2

Tässä alla vertailukuva huonosta yöstä (ts. vauvaperheyöstä ;D ) , joita nyt valitettavasti on hyvin paljon enemmän kuin yllä olevia ”90%” öitä.

huonoyö

Uniosio näyttää myös pidemmän ajan yhteenvetoa nukutuista öistä (alla). Viivoitettuna kohtana unohdin ladata sormuksen, joten sen yön tietoa ei ollut tallentunut.

koottu_uni

Sovellus antaa alla olevien kuvien mukaan palautetta yön- sekä päivän kulusta. Sormuksen pidempi käyttöaika antaa tietenkin tarkempaa ja räätälöidympää palautetta kuin tällainen reilun viikon testi, mutta tässä näin esimerkkinä minkälaista palautetta voi saada toimistaan.

IMG_8919IMG_8921

Aktiivisuudelle on myös oma osionsa, johon en vielä kunnolla tuon testiajan puitteissa valitettavasti ehtinyt tutustumaan. Halusin muutenkin tuona aikana tarkkailla unen laatua ensisijaisesti.

Lisäksi ainakin Iphonessa sovellus kommunikoi vielä lisäksi puhelin oman terveyssovelluksen kanssa.

IMG_8914

Sitten niihin koettuihin hyötyihin. Äidilläni tämä sormus on tosiaan ollut noin kaksi vuotta käytössä ja hän kokee unenlaatunsa parantuneen selkeästi sormuksen myötä. Sormuksen avulla hän on löytänyt mm. sopivan ruokailurytmin sekä ruokavalion (eritoten ilta-ajan ruokavalion). Lisäksi hän on oppinut minkälaisia liikuntamuotoja kannattaa harrastaa mihinkin aikaan päivästä ja missä vaiheessa tietokone ja tv on hyvä sammutella ennen unia. Nämä kaikki kun vaikuttavat merkittävästi unenlaatuun ja jokaisella meillä on niin yksilölliset tarpeet mm. rentoutumisen määrään ennen varsinaista yöunta.

Minä taas ehdin tuossa testiaikana huomata sen, että varsinkin syvän unen määrä minulla on aivan liian vähäinen ja nukun tuollaista ”koiranunta” enimmäkseen. Toki tällainen pikkulapsiperheen unirytmi on usein vähäunista ja katkonaista. Mutta sitäkin voi parantaa.

Sormuksen käytön myötä olen alkanut laittamaan nukkumaan päivittäin samaan aikaan (myös viikonloppuisin) ja pitämään päivärytmistä muutenkin hanakammin kiinni. Lisäksi olen panostanut rentoutumiseen ja pieniin ”meditaatiohetkiin” pitkin päivää poistaakseni stressiä (varsinkin nyt kun on tällainen erikoistilanne, josta muutamat postaukset sitten kirjoitin). Liikuntaa olen myös pitänyt yllä, vaikka kuinka väsyttäisi. Kevyet ja lyhyetkin kävelylenkit nostaa kehon lämpötilaa ja näin ollen myös parantaa unen laatua.

_MG_7214

Sitten vielä loppuun plussat ja miinukset:

Plussat:

  • Sopii ihan kaikille omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille.
  • Miellyttävä käyttää (vrt. aktiivisuusranneke, joka itsellä tosiaan jäi sen alun jälkeen laatikkoon).
  • Auttaa parantamaan unenlaatua merkittävästi.
  • Sovelluksen selkeä ja helppo ulkoasu
  • Ajaton ja sulava muotoilu myös tässä sormuksen ensimmäisessä versiossa. Värivalikoimaa myös löytyy! Uudessa versiossa valittavana kahta eri muotoa ja useita värejä.
  • Suomalainen terveys- ja hyvinvointiteknologiayritys! Ōura Healthin pääkonttori ja tuotantotilat löytyy täältä kotikaupungistani Oulusta.

Miinukset:

  • Sormuksen ensimmäisen version isohko koko. Nyt keväällä tuleva uusi versio on tosin huomattavasti pienempi ja minun silmää miellyttävämpi muotoilultaan sekä värivalikoimaltaan. Uusi versio on myös kevyempi sekä omaa entistä tarkemman teknologian sisällöltään.
  • Akun kesto. Sormusta sai latailla parin päivän välein. Uuteen versioon Ōura Healthin mukaan tämäkin seikka on paranneltu eli uusissa sormuksissa akku kestää jopa viikon yhdellä latauksella.
  • Sovelluksen kieli englanti. Itsellä tuo kieliasia ei haitannut lainkaan, mutta voisin kuvitella, että suomenkielinen sovellus toisi lisää käyttömukavuutta monelle, myös minulle.
  • Hinta. Uuden sormuksen hinta alennuksella on tällä hetkellä 264 €. Ei missään nimessä paha hinta tuollaisesta teknologiasta. Varsinkaan monen vuoden käytöllä ja saavutetulla hyödyllä, mutta näin kotiäidin silmillä ja tuloilla kirpaiseva.

koko

Uusiin malleihin ja itse yritykseen pääset tutustumaan tästä klikkaamalla. Minä olen ainakin aivan fiiliksissä tuon lyhyenkin käytön jälkeen ja äitini jatkaa sormuksensa käyttöä samalla innolla kuin aiemmin. Tämän vuoksi kyseinen hyvinvointisormus pomppasi omalle himotuslistalle ja vieläpä aika kärkeen! 🙂

Onko tämä teille tuttu juttu ja miltä kuulostaa tällainen hyvinvointisormus?

 

K-M

 

 

 

 

Vastaa