Vaihtelua joulupöytään

Meillä sihisee makunystyrät kuumina kun mietiskellään joulunajan ruokia. Tottakai ne perinteiset kinkut ja laatikot kannetaan tarjolle kuten ennenkin, mutta välillä on kiva testailla uusia makuja ja rikkoa hieman kaavaa.

Minä en kinkusta niinkään välitä, vaikka aina sitä lautaselle nappaankin. Kaikki kala- ja porojutut sen sijaan saa minut ainakin ajatuksissani kuolaamaan. Varmaan ihan oikeastikin.

Siksipä ajattelin jakaa meidän itsenäisyyspäivän menun, joka oli varsin onnistunut meidän itsemme ja vieraidenkin mielestä. Jos vaikka joku teistä lukijoista nappaisi itselleen jonkin näistä joulupöydän herkuksi.

IMG_4701

Alkuun tarjoiltiin Maalta ja mereltä -tartar. Saaristolaisleivältä kylmäsavuporotartar puolukoiden kera. Meren tartarina itse graavattua siikaa.

Lisäksi vihersalaatti ja marinoituja terttutomaatteja & porkkanoita. Rucolaa, viinisuolaheinää, piccolo basilikaa, sokeriherneen palkoja. Lisäksi marinadi ja revitty mozzarella. Tomaatit ja porkkanalastut marinoitiin hyvällä oliiviöljyllä, mausteilla ja sitruunalla.

Pääruoaksi tarjosimme hirven sisäfilepihvit, Hasselbackan perunat ja punaviinikastike.

Kaiken tämän jälkiruoaksi oli kahvin ja teen kanssa mustikka-kardermumma jätskiquenellet marenkipedillä, Bastogne-keksimuru, pensasmustikoita ja kermavaahtoa.

IMG_4664
IMG_4670

Kuvia en ehtinyt ottaa kuin alku- ja jälkiruoista.

Mietin ensin, että kirjoittelen kaikkien ruokalajien ohjeet tähän samaan postaukseen, mutta lienee helpointa ottaa vanha kunnon Google käyttöön, koska sieltä mekin noiden joidenkin ruokien reseptit löydettiin ja sovellettiin oman maun mukaiseksi. Osa olikin vanhoja tuttuja omasta reseptikirjasta.

Mutta, jos haluat jonkun tietyn ruokalajin ohjeen tai vaikka noiden kaikkien, niin jätä minulle kommenttia tai sähköpostia.

 

Ja hei, mikä on teidän lemppari herkku joulupöydästä? Minun taitaa olla graavattu kala. Ja suklaa.

 

K-M

 

Vastaa