Nepalista meille (+arvonta)

* Yhteistyössä Sukhimattojen kanssa

Meidän yksi tärkeimmistä tavoitteista on kasvattaa lapsistamme ennakkoluulottomia maailmaa kohtaan. Vieraat maat, kulttuurit, ihmiset, tavat, ruoat, historia, perinteet.. Näitä kaikkia pyrimme mahdollisuuksien mukaan esittelemään ja kertomaan meidän pienille ihmisenaluille. Haluamme opettaa, että meille vieraat asiat ovat yhtä oikein ja tärkeää kuin lauantain saunailta täällä kotona Suomessa.

Minulle tarjoutui loistava tilaisuus tähän maailman opettamiseen, kun Sukhimatoilta otettiin minuun yhteyttä. Sukhi tarjoaa käsintehtyjä laadukkaita mattoja suoraan niiden valmistajilta meidän koteihin.

IMG_3823
IMG_3859

Sukhin matot valmistetaan neljässä eri maassa: Turkissa, Marokossa, Intiassa ja Nepalissa.

Jokaisesta maasta tulee eri tyylisiä mattoja ja samalla saa palan vierasta kulttuuria omaan kotiin. Vaikka matot valmistetaan kaukana täältä pohjoisesta, niin minun mielestä ne sopivat kaikki tyyliltään tänne pohjoismaisiin sisustuksiin. Ja hei, mikä pari! Kylmä pohjoisen talvi & ihanan lämmin ja muhkea matto jostain kaukomailta?! Kyllä!

Sukhimatot toimii yhteistyössä suoraan maton valmistajien kanssa ja sen vuoksi välttävät turhat varastoinnit, liiketilat sekä välittäjät. Tämä toiminta näkyy suoraan mattojen hinnoissa. Matot valmistetaan aina vasta tilauksen jälkeen, mikä mahdollistaa sen, että tilaushetkellä voi myös halutessaan suunnitella ja räätälöidä täysin uniikin maton tai vaikkapa tällaisen huopapalloalusen mikä meille tuli.

IMG_3847
IMG_3930
IMG_3926

Sukhi on nepalia ja tarkoittaa onnellista.

Kun opetellaan lasten kanssa maailmaa, niin väistämättä eteen tulee asioita, jotka tuntuvat vähintäänkin epäreilulta. Ravinnon puute, asumisolot, koulutuksen puute, työskentelyolosuhteet..

Tutustuessani Sukhimattojen tarinaan huomasin tietenkin ensiksi kauniit matot ja heti sen perään, että kyseessä on reilun kaupan yritys, joka todella huolehtii työntekijöistään. Esimerkiksi näiden huopapallomattojen valmistajat ansaitsevat upealla työllään 2-3 kertaa alueen keskipalkan verran. Suuri osa huopapallomattojen valmistajista on naisia ja osa heistä ovat äitejä, jotka hoitavat omia naperoitaan kotona. Töihin on mahdotonta lähteä, joten heillä on mahdollisuus tehdä tätä työtä kotonaan.

making-felt-ball-rug-nepal-sukhi_1team-nepal-felt-ball-rug-sukhi-1

Monella heistä ei aiemmin ollut muodollista koulutusta. Mattojen valmistamisen myötä heille on tarjottu koulutus ja tietenkin itse työ. Koulutuksen ja työllisyyden merkitystä tämän päivän maailmassa ei voi tarpeeksi korostaa. Siksi arvostan todella ihmisiä, jotka oikeasti tekevät asian eteen jotain. Tässä yksi syy, miksi halusin lähteä yhteistyöhön Sukhimattojen kanssa. Reilu kauppa ja oikeat olosuhteet työskentelyyn.

Näitä mattoja ei valmisteta pienissä ja ahtaissa nyrkkipajoissa, vaan maton tekijöille on järjestetty asianmukaiset työtilat. Ja kuten aiemmin kirjoitin, heillä on myös mahdollisuus valmistaa mattoja kotonaan. 🙂

Huopapallomatot valmistuvat mattoiksi monen vaiheen kautta. Sukhin sivuilla kerrotaan, kuinka villa muotoutuu matoksi ja sieltä löytyy myös video valmistusprosessista. Mielenkiintoista katseltavaa. Meidän pojat katseli tämän pätkän innoissaan! Maton mukana tulevasta etiketistä näkyy tekijän nimi. Nimen perusteella voi Suhkimattojen sivuilta etsiä oman maton tekijän. Nämä aluset valmisti Yashoda Parajuli. Hänen kuvaa tosin emme löytäneet Sukhin sivuilta. Hän on lienee uusi mattotaitelija 🙂

IMG_3535
IMG_3811
sukhi-custom-bolletjeskleed-kleurenkaart

Mutta niin.. palataanpa vielä siihen räätälöintiin. Koska itsellä vierähti hyvä tovi räätälöintikoneen kanssa ;D Ensiksi valitaan maton muoto. Pyöreä tai suorakulmainen. Sitten vain valitsemaan kymmenistä väreistä ja halutessasi myös useammasta kuvioinnista. Kun väri (ja kuviointi) on päätetty, valitset vain maton koon ja tilaat itse suunnittelemasi uniikin maton. Helppoa!

Sittenhän olisi tietenkin noiden kaikkien muiden maiden eri mattovaihtoehdot.. Huh ;D Suosikkini noista muista on marokolaiset Beni Ouarain -lampaanvillaiset paimentolaismatot (alla).

heimojen-berberien-matto-mukautettu-kokoSukhimattojen kanssa päätimme järjestää pienen arvonnan blogini lukijoille. Voittaja saa tämän ihanan huopapalloalusen maanläheisin värein. Pala Nepalia kotiin. Tämä on myös loistava lahja pukinkonttiin!

IMG_3912

Arvonta:

Osallistuaksesi arvontaan, kerro mikä on sinun suosikki huopapallomatto Sukhimattojen valikoimasta. Osallistumisaikaa on tiistaihin 14.11.2017 klo 24.00 saakka. Ilmoitan voittajan tässä postauksessa arvonnan päätyttyä. Onnea!
Arvonta on päättynyt.

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille. Arpakoneesta voittajaksi valikoitui Tiina Ahonniska 🙂  Tiina, kurkkaa s-postiisi.

 

Nyt meidän matka Nepaliin ja muualle mattojen maailmaan alkaa olla lopuillaan. Lasten kanssa katseltiin yllä mainitun videon lisäksi hieman muitakin kuvia Nepalista ja tutustuttiin kuvien kautta mm. Mount Everestiin.

 

Kiitos matkasta Sukhimatot!

K-M

20 thoughts on “Nepalista meille (+arvonta)

  1. Kyllä oli kivan värikkäitä monikin matto..vaan jos itselle valitsen, niin Shirisha-suorakulmainen kotiin tulisi 🙂

  2. Nuo on kyllä ihania! Monikin noista kelpais mutta mieluisin olis ehkä suorakulmainen Kukee-matto. 😊

  3. Näitä mattoja olenkin ihastellut. Tällä hetkellä meille kotiutuisi Shirisha valkoisena.

  4. Paljon hyviä vaihtoehtoja, ensimmäisenä ehkä harmaa suorakulmainen Aspru

  5. Onpas nättejä tuotteita! Suorakulmainen Nina on suloisen värinen. 🙂

  6. Apua kuinka ihania mattoja <3 Harmaa suorakulmainen Aspru sopisi meille.

  7. Olen näitä ennenkin ihastellut, suorakulmainen Roshni olisi ihana.

Vastaa