Tämän kesän teema: retkeily

Viikon takaisella maastopyörälenkillä tuli ystäväni kanssa puhetta retkeilystä ja siitä kuinka meidän molempien perheet olivat tahoillaan suunnitelleet retkeilevänsä paljon tulevana kesänä.

Korouoma 2008 024

Luonnossa liikkuminen, eräänlainen seikkailuvietti, luonnon rauha ja yhteinen tekeminen kumpuaa lapsuudesta, kun perheen kesken tutustuttiin moniin paikkoihin ja tehtiin usein retkiä niin lähelle kuin kauemmas. Parhaita muistoja lapsuudesta on esim. kun isä veti hiihtäen minua ja veljeä pulkka vyötärölleen sidottuna metsään retkelle tai kun ex tempore ajettiin eväsretkelle reilun sadan kilometrin päähän ihailemaan vesiputousta. Noilla lukuisilla reissuilla nautittiin eväitä nuotion äärellä ja tutkittiin luontoa useampi tunti kerrallaan. Mummun ja papan kanssa Kuusamon mökillä ollessa koluttiin metsät ja järven rannat veljen kanssa moneen otteeseen. Perheen kesken kesälomareissuilla ajeltiin Suomea ristiin rastiin aina Nuorgamista Turkuun saakka. Isompana tehtiin pidempiä retkiä ja muutama telttayökin noille reissuille mahtui. Sormet ja varpaat ei millään riitä laskemaan kaikkien reissujen määrää eli ihan huikea juttu, kuinka äiti ja isä on meidän seikkailu- ja retkeilyviettiä aikoinaan ruokkineet. Kiitos siitä!

9 vuotta sitten tehtiin kaveriporukalla ensimmäinen vaellusreissu Posiolle Korouomaan. Sen jälkeen ollaan tehty samalla porukalla muutama lisää ja sitten vielä muutamia reissuja hieman pienemmillä kokoonpanoilla. Jossain vaiheessa mukaan tuli lapset ja kantorinkat.

Tässä muutama oma lempparini alla esiteltynä. Näille mestoille kyllä palaisin mielelläni uudelleen.

Korouoma oli siis meidän ensimmäinen kohde kaveriporukalla. Alakouluikäisenä tehtiin tuonne parin yön telttareissu maastopyörien kanssa.

Meidän ”vaellusseuran” kanssa tehtiin noin 11 kilometrin mittainen päiväretki. Korouoma on edelleen tekemieni päiväretkien suosikkikohde. Mahtavat maisemat rankan nousun jälkeen on ehdottomasti kokemisen arvoinen matka! Muistan kuinka tuolla ylhäällä istuttiin vain kaikki hiljaa ja hämmästeltiin maisemia. Oulusta Posiolle ja sieltä Korouomaan matkaa kertyy reilu 200 km eli mukavuussyistä suosittelen yöpymään teltassa, mökissä, autiotuvassa tms. Me majoituttiin ensimmäisellä reissulla silloin lapsena Lapiosalmen leirintäalueelle ja toisella reissulla ystäväni mökille Posiolle.

Korouoma 2008 028Korouoma 2008 037

Päiväretkenä ollaan myös käyty samalla kaveriporukalla Pieni Karhunkierros. Huikeita maisemia ja helppokulkuinen reitti. Miinuksena väkimäärä reitin varrella. Ruska-aikaan varsinkin tuo reitti on täynnä luonnosta ja maisemista nauttivia ihmisiä ja sen vuoksi me ei mm. mahduttu yhdellekään notskipaikalle koko päivän aikana. Ehdottomasti silti käymisen arvoinen retki! Alla olevat kuvat on itse asiassa otettu Kiutakönkäältä (Oulangan kansallispuisto), joka on Pienen Karhukierroksen tapaan osa 82 kilometrin pituista Karhunkierrosta.

Oulangan luontokeskukselta lähtee eri pituisia, lastenkin kanssa helposti kuljettavia retkireittejä tuonne mahtaville poluille ja maisemille. Oulangan kansallispuisto on noin 50 kilometriä Kuusamosta pohjoiseen.

IMG_1294IMG_1264

Riisitunturin kansallispuistossa seikkailtiin myös samaisella kaveriporukalla alias vaellusseuralla päiväretken verran. Minulla oli lisäksi pieni salamatkustaja mukana kun odotin meidän keskimmäistä poikaa ♥

Alkumatkasta todella sakea sumu hieman latisti tunnelmaa kun ei ihan tosissaan nähty muutamaa metriä edemmäs. Mutta sumun hälvettyä saatiin kokea Riisitunturin upeat maisemat. Taukopaikkoja reiteiltä löytyy useampi. Yksi hienoimmista levähdyspaikoista oli tämä tunturin rinteellä lepäävä Ikkunalampi. Tuossa istahdettiin penkillä pitkä tovi ja tuijoteltiin tuonne kaaauas muille tuntureille ja vaaroille. Kuusamosta matkaa Riisitunturin kansallispuistoon kertyy noin 54 kilometriä.

IMG_5397

Toisinnon lapsuuden ex tempore-reissusta pääsin toteuttamaan omille naperoilleni kaksi vuotta sitten kesällä. Ja samalla myös miehelleni. Ajeltiin Puolangalle ihastelemaan Hepoköngästä, yhtä Suomen korkeimmista luonnonvaraisista vesiputouksista. Putous ja veden voima tuolla on vaikuttava näky!

IMG_0357IMG_0373

Kuten kuvasta näkyy, mitään järeitä varusteita tuolla alueella retkeilyyn ei tarvita. Parkkipaikalta pääsi kulkemaan koko vajaan kilometrin matkan noilla pienirenkaisilla matkarattailla. Tuossa näköalapaikalla syötiin hieman evästä ja isomman pojan kanssa kävin vielä alhaalla rannalla ihailemassa putousta. (Alas rannalle meni ihan tavalliset portaat ja pieni polku, joten rattailla sinne ei pääse).  Oulusta matkaa Hepokönkäälle tulee vajaa 150 km riippuen siitä mitä reittiä ajelee.

Kuvissa nuo korkeuserot jotenkin pienenee kovasti, mutta jos ottaa vertailukohteeksi nuo putouksen yläosan vieressä kasvavat puut. Ne on ihan täysmittaisia. Siitä saa hieman osviittaa todellisesta korkeudesta.

Muistan selkeästi, kuinka pienenä tyttönä istuin tuossa rannalla, nutustin rieskaa ja tuijotin putousta. Ihan mahtavaa, että voin nyt viedä omia lapsiani samoihin seikkailuihin kuin itse pienenä pääsin.

IMG_0416

Ensi kesänä meidän perhe aikoo tosiaan seikkailla ja retkeillä mahdollisimman paljon. Suunnitelmissa on ainakin vierailla tuolla Hepokönkään putouksella uudelleen, käydään Hirvisuon soidensuojelualueella, tehdään päiväretki Hailuotoon ja kolutaan Oulun alueen luontopolkuja ristiin rastiin. Ja tietenkin vieraillaan meidän ”vakkaripaikalla” varmaan useamman kerran, eli Koitelissa.

Kesälomareissun kohde on vielä auki ja jää nähtäväksi mitä keksitään. Viime kesänä vaihdettiin lennosta suunnitelmaa ja suunnattiin Tampereen & Särkänniemen sijaan Leville. Oli paras päätös pitkään aikaan. Saatiin nauttia mökkeilystä ja ulkoilusta rauhassa. Voisin myös kuvitella, että Särkänniemessä se viimekesäinen rajuhko raskauspahoinvointi olisi tuntunut vielä rajummalta ;D

IMG_5479 (800x533)

Nämä kaksi alinta kuvaa on otettu Ossin Lapin reissulta muutama vuosi sitten. Kameran takana joko Ossi tai joku toinen heidän retkiseurueestaan. Noita reissukuvia katsellessa menin puolivitsillä ehdotteleen, josko vuokrattaisiin asuntoauto kesällä ja ajeltaisiin tuonne Nuorgamiin ja Jäämeren rannalle. Arvatkaapa vain innoistuiko tuo parempi puoliskoni ihan tosissaan? ;D

IMG_0032

IMG_0015

Huh tulipa asiaa ja kiitos vain jos jaksoit pysyä mukana koko postauksen ajan! Suunnittelin, että teen vielä postauksen, jossa kirjoittelen omia kokemuksia ja vinkkejä lasten kanssa retkeilyyn. Kiinnostaisiko?

Ja hei vielä loppuun vinkki! Luontoon.fi on mitä parhain sivusto kun haluaa ottaa selvää retkikohteista ympäri Suomen. Sivustolla on kattavat esittelyt eri kohteista ajo-ohjeineen, karttoineen ja esittelyineen. Kannattaa tutustua!

 

 

K-M

 

 

 

2 thoughts on “Tämän kesän teema: retkeily

  1. Aivan ihania kuvia!! Ja voin kyllä samaistua niin paljon eikai me tyyliin muuta tehdäkkään. Itse ”vaellan” melkein päivittäin jollain retkipoluilla ja lasten kanssa seikkaillaan yleensä ainakin kerran viikossa. Aivan mahtava miten nopsaa lasten mielikuvitus matkaa millon mihinkin viidakkoon tai keijujen metsään. Me nautitaan niin paljon ja onneksi lähistöllä on niin paljon retkipolkuja joita voi patikoida piknikille.

    1. Kyllä! Lasten kanssa ei tarvi kuin kävellä tuohon lähimetsään ja johan ollaan matkalla pienten mielikuvitusmaailmaan. Ja se on parasta kun lapset havannoi niin paljon enemmän ja löytää pienimmätkin hiekanjyvät retkipaikoilta 😀
      Teillä on niin mahtavat ulkoilumaastot siellä! Toki Suomestakin löytyy upeita paikkoja, mutta välimatkat on toisinaan aika pitkiä.

Vastaa