Kylmäsavuporokakku

Toinen ”bravuurini” sekä suosikkini juhlapöytään on tämä kylmäsavuporokakku. Tätä olen tehnyt jo monta kertaa ja eri muodoissa. Minusta tämäkin sopii mainiosti niin pikkujouluihin kuin itse pääjuhlaan, jouluun.

IMG_4436 (1024x683)

Tätä kakkua olen tehnyt kahteen eri muotoon. Pyöreä kakku kuten yllä tai neliskanttinen, kuten alemmassa kuvassa vanhan blogini puolelta. Ylemmässä kuvassa olevaan kakkuun käytin kakkuvuokaa (halkaisijaltaan 26cm). Ja alempaan kuvaan tarvitset vuoan sijasta kaksi saman kokoista alustaa (esim. tarjotinta).

Ohjeet kannattaa lukaista läpi ennen aloitusta. Valmistus on helppoa, mutta monivaiheista. Aikaa menee arviolta puolesta tunnista tuntiin sekä lisäksi mahdollinen kakun asettumisaika (=yön yli jääkaapissa).

 

Voileipäkakku porosta ja kylmäsavuhärästä

Leipäkerrokset

 • 12 kpl Real-leipäviipaletta
 • 8 kpl täysjyväpaahtoleipäviipaletta

Poro-härkätäyte:

 • 400g (2 pkt) porotuorejuustoa
 • 1,5 pkt (á 100g) härän kylmäsavupaistiviipaleita
 • 1,5 – 2 prk (á 200g) kermaviiliä
 • n. 0,5 dl ruohosipulia
 • mustapippuria

Kurkku-valkosipulitäyte:

 • 1 kurkku
 • 400g maustamatonta tuorejuustoa
 • 2 pientä valkosipulinkynttä

Kostutus:

 • n. 3dl maitoa

Kuorrute:

 • 200-400 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 1/2-1 prk kermaviiliä
 • Kuorrutteen määrä riippuu kakun muodosta ja siitä, haluaako kuorruttaa kakun kauttaaltaan vai pelkästään reunoilta. 

Koristeet:

 • Kylmäsavuhärkä-ruusukkeita
 • Rucolaa
 • Viinirypäleitä
 • Ruohosipulia
 • Herneenversoja

 

Aloita raastamalla kurkku ja jätä se siivilään valumaan. Hämmentele raastetta aina välillä, että kaikki nesteet pääsee valumaan siivilän läpi.

Tee tässä välissä esivalmistelut kakun muodon mukaan (alla ohjeet).

Pyöreä kakku:

Vuoraa irtopohjavuoka kauttaaltaan kelmulla. Ota tarvittava määrä leipäviipaleita lähettyville. Ota myös lähettyville leikkuulauta ja veitsi leivän leikkuuta varten.

Neliskanttinen kakku:

Valmistele leipäkerrokset. Real-viipaleet ovat juuri sopivan kokoisia, joten leikkaa paahtoleipäviipaleet samankokoisiksi kuin Real-viipaleet.

Jos haluat niin tee päälimmäisiin kerroksiin piparimuotilla haluttu kuvio keskelle Real-leipäpalasta (eli näitä yhteensä 4 kpl). Asettele kelmut tarjottimen päälle.

Huom! Varaa kelmua ihan reilusti eli niin, että lopuksi saat vedettyä kelmut kakun päälle kun se on kasattu.

 

Sitten täytteiden kimppuun. Pilko ohuet kylmäsavuhärän viipaleet pieneksi silpuksi. Muista jättää toisesta paketista viipaleita koristelua varten. Pilko ruohosipuli hienoksi. Sekoita porotuorejuusto sekä kermaviili keskenään tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon hienonnettu kylmäsavuhärkä sekä ruohosipuli. Rouhi joukkoon mustapippuria ja sekoita. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.

Sekoita hyvin valunut kurkkuraaste tuorejuuston kanssa. Purista joukkoon valkosipulinkynnet ja sekoita hyvin. Laita jääkaappiin odotteleen kasaamista.

 

Tämä kakku kasataan ylösalaisin. Pyöreää kakkua varten asettele Real-viipaleet vuoan pohjalle kelmun päälle tiiviiksi levyksi. Tähän vaiheeseen tarviset sitä leikkuulautaa ja veistä, että saat leikattua sopivan malliset leipäpalaset pyöreään vuokaan. 

Neliskanttista kakkua varten asettele neljä kuvioitua Real-viipaletta tuorekelmun päälle tarjottimelle. (Jos olet painanut muotilla kuviot Real-viipaleisiin, ota tähän kerrokseen juuri ne viipaleet.)

Kostuta leipäviipaleet hyvin maidolla. Real-leipää saa kostuttaa hieman enemmän kuin paahtoleipää.

Lisää ensimmäinen kerros eli puolet poro-härkätäytteestä leipäkerroksen päälle. (Painele täyte kunnolla kuviohin jos olet ne tehnyt.) Lisää paahtoleipäkerros ja kostuta leivät maidolla. Paahtoleipäkerroksen päälle lisää puolet kurkku-valkosipulitäytteestä. Lisää toinen kerros Real-leipää ja kostuta hyvin maidolla. Laita toinen kerros poro-härkätäytettä. Ja taas perään paahtoleipäkerros ja kostutus. Väliin kurkkukerros. Ja lopuksi Real-leipäkerros sekä kostutus.

Kun kaikki kerrokset ovat valmiina, kääri kelmut kakun ympärille tiiviisti ja laita jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Kakun päälle laitetaan pienet painot. Esimerkiksi lautanen pyöreän kakun päälle tai kahvipaketit neliskanttisen kakun päälle.

Maut ehtivät tasaantua parhaiten kun valmistat kakun edellisenä iltana ja annat yön yli olla jääkaapissa painot päällä.

Poista kelmut kakun ympäriltä ja kumoa kakku tarjoilualustalle. Neliskanttista kakkua varten tässä kohtaa helpottaa toinen samankokoinen tarjotin tai alusta.

Valmista kuorrute sekoittamalla tuorejuusto ja kermaviili. Kuorrute saa jäädä aika jämäkäksi, joten lisää kermaviiliä vähitellen. Levitä kuorrute veitsellä reunoille. Koristele kakku lopuksi.

Omaa silmää miellyttää enemmän tuo pyöreä versio simppeleillä koristeilla. Tämän neliskanttisen kakun tein aikoinaan meidän nuoremman pojan 1-vuotissynttäreille. Se oli ihan sopiva lastenjuhliin vähän hullunkurisen ulkonäkönsä ansioista 😀

Isomman version kakusta saat tekemällä neliskanttisen kakun tuplana. Eli tuplaat ainekset ja teet vain toisen rivin kiinni toiseen.

Kakun poro-härkätäytteen opin aikoinaan kaveriltani. Hän teki sitä karjalanpiirakoiden päälle. Se siis toimii loistavasti sellaisenaan leivän kanssa tai vaikkapa ruiskuppien täytteenä. Valkosipuli-kurkku täyte on puolestaan Kinuskikissan reseptistä bongattu. Inspiraation koko kakkuun sain niin ikään Kinuskikissan lohi-avokadokakusta, jossa myös tehdään kaksi eri täytettä ruisleipä- ja paahtoleipäkerroksien väliin. Löytyy Kinuskikissan nettisivuilta Onnenkakku nimellä. Sekin kakku on meidän juhlapöydästä kolme kertaa löytynyt ja on ihan älyttömän herkullista!

 

 

Ninnu

 

Vastaa