Lammas flat bread

IMG_4232

Heti viimeisimmän k-ruokalehden nähtyäni halusin kokeilla siinä olevaa flat bread-reseptiä. Ja kun täytteenä oli mm. lammasta niin mikä sen parempi aika tämän reseptin testailuun kuin pääsiäinen. Hieman jänskätti kokkailla lammasta, nimittäin hyvää lammasta on yllättävän vaikea tehdä. Meidän mielestä Oulussakin on vain kaksi paikkaa, jossa todella hallitaan taito tehdä maistuvaa (ja nimenomaan ei sille ”villalle” maistuvaa) lammasta. Mutta tähän reseptiin tulee lampaan jauhelihaa ja se on helppo maustaa.

IMG_4227

Lammas flat bread

Leipä:

 • 2 dl vettä
 • 2 tl kuivahiivaa
 • n. 5 dl vehnäjauhoja
 • 1tl suolaa
 • 1 tl rosmariinia
 • 2 rkl oliiviöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lämmitä vesi n. 42 asteiseksi.Sekoita kuivat aineet veteen. Lisää loppuvaiheessa oliiviöljy ja loput jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jätä paisumaan kaksinkertaiseksi.

Täyte:

 • n. 450g lampaan jauhelihaa
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 3/4 tlk tomaattimurskaa
 • (1-2 rkl vettä, ei ole pakollinen)
 • loraus oliiviöljyä
 • suolaa
 • pippuria
 • rosmariinia
 • juustokuminaa

 

 • Pieni munakoiso
 • turkkilaista jogurttia
 • oliiviöljyä
 • tuoreita yrttejä (laitoin korianteria, minttua ja perillaa. Violetti perilla lähinnä värinsä vuoksi koristeeksi, mutta sopi myös maultaan tähän ruokaan!)

 

Sulata lampaanliha. Kypsennä se pannulla tilkassa öljyä. Lisää pannulle valkosipuli ja puolet tomaattimurskasta. Lisää mausteet. Juustokuminaa saa laittaa ihan reippaasti. Anna hautua ja lisäile tomaattimurskaa vähitellen. Jos seos menee liian sakeaksi, lisää vettä. Mausta ja maistele. Jätä hautumaan alhaisella lämmöllä.

Samaan aikaan jaa leipätaikina 4-5 osaan. Voit myös tehdä ihan pieniä ja ohuita leipiä. Minä tein neljä isoa. Leivo leivistä ohkasia soikeita leipiä ja paista kuumalla pannulla öljyssä noin 2 min. per puoli. Laita leivät liinan alle paistamisen jälkeen, että pysyvät lämpiminä.

Leikkaa munakoiso n. 1 cm paksuisiksi kiekoiksi ja halkaise ne. Asettele ne alustalle ja ripottele päälle suolaa eli itketä munakoisot kitkerän maun poistamiseksi. Tässä hommassa meidän vanhempi poika on usein apulaisena eli ripottelee suolan ja hetken päästä painelee talouspaperilla munakoison pinnalle nousseen kitkerän nesteen pois. Paista munakoison palaset öljyssä kuumalla pannulla niin, että ne tulevat pehmeiksi ja ottavat vähän väriä. Mausta palaset juustokuminalla ja lisää halutessa suolaa.

Asettele lämpimät leivät lautasille. Lisää päälle turkkilaista jogurttia, lammaskastiketta, munakoison palasia ja yrttejä. Päälle voi lorauttaa vielä hieman oliiviöljyä ja lisätä hieman pippuria.

IMG_4231

Tämä oli tosi hyvä resepti k-ruokalehdeltä! Tähän omaan versioon muuttelin joitain määriä ja lisäilin mausteita, mutta muuten sama kuin lehdessä. Vaikka ruoka oli mausteista niin eritoten meidän vanhempi poika tykkäsi kovasti ja söi melkein koko ison leivän täytteineen! Ja Ossi kehui ruoan olevan parasta lammasruokaa mitä hän on koskaan syönyt 😀 Kaikki kunnia siis sinne reseptin kehittäjälle! Ohje oli helppo ja nopea toteuttaa.

 

Ninnu

One thought on “Lammas flat bread

Vastaa