Ruokamatkalla

Ixia

Meidän vanhempi poika potee samalla tavalla kroonista matkakuumetta  kuin minä. Monta kertaa viikossa katsellaan maailmankartasta missä mikäkin paikka sijaitsee ja aina perään kuuluu kysymys ”pitäiskö lähteä tuonne”. Pitäisi ehdottomasti jos vain olisi mahdollisuus. Pikkumies jo kuulemma odottaa innolla reissua Pariisiin, koska siellä on se Eiffel-torni. Samoin Japaniin kun se iso vuori on  niin hieno. Ja Amerikkaan, Lontooseen, Afrikkaan leijonien takia ja ja ja.. lista on loputon 😀 Sitten vähintään kerran viikossa kuuluu kysymys ”no mentäisiinkö taas sinne Kreikkaan” ja perään vielä hän huudahtaa ”Kalimera” eli huomenta kreikaksi. Ulkomaanmatkaa ei tällä hetkellä ole edes vielä suunnitelmissa, mutta jotta päästäisiin edes vähän tunnelmaan niin kokkailin meille pienen makumatkan. Matkan kohde oli se paljon meillä kuultu Kreikka.

rhodes greece ixiarhodes greece

Yksi parhaista pikaruoka/katukeittiö ruoista Kreikassa on gyros pita. Samanlaisiin makuelämyksiin ei omilla kokkailuilla päästy, mutta sinne päin.

Meidän makumatkan menuun kuului viininlehtikääryleet jogurttikastikkeessa, tzatziki, pitaleivät, joiden väliin tarjoilin kreikkalaisia lihapullia tomaattikastikkeessa, sitruuna-oreganokanaa, halloumia, kurkkua, paprikaa, tomaattia, punasipulia ja tietenkin oliiveja. Naureskelin Ossille, että pitäisi laittaa zorbas-musiikki taustalle soimaan ja tuomaan tavernatunnelmaa 😀

IMG_4123IMG_4127IMG_4121IMG_4131

Kreikkalaiset lihapullat & tomaattikastike

 • 400g naudan- tai lampaan jauhelihaa
 • 1 keskikokoinen sipuli
 • 1 valkosipulin kynsi
 • n.25g korppujauhoja
 • 1 kananmuna
 • suolaa ja pippuria
 • n. kourallinen minttua silputtuna
 • (n. 1/2 prk kermaviiliä halutessa)

Silppua sipulit ja paista pannulla kypsäksi. Mausta suolalla. Vaihtoehtoisesti raasta sipulit hienoksi raasteeksi. Laita kulhoon jauheliha ja lisää kaikki muut ainekset paitsi kananmuna. Vatkaa kananmuna viimeisenä ja sekoita joukkoon. Sekoittele koko massasta tasainen taikina. Anna maustua jääkaapissa ainakin puoli tuntia. (Voi kyllä myös työstää samantienkin). Pyörittele taikinasta kosteilla käsillä lihapullia ja paista uunissa 225 asteessa kunnes ovat melkein kypsiä.

Tomaattikastike

 • 2 tlk hyvää tomaattimurskaa
 • n. 0,5 dl oliiviöljyä
 • puolikas tl sokeria
 • n. kourallinen silputtua minttua (myös persiljaa voi lisätä)
 • suolaa ja pippuria

Kaada tomaattimurska isoon pannuun. Sinne pitää kastikkeen lisäksi mahtua lihapullat. Lisää oliiviöljy. Silppua minttu ja lisää mukaan. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Kiehauta kastike. Lisää kastikkeeseen melkein kypsät lihapullat ja anna hautua noin 20 minuuttia. Tarjoile kuumana.

Sitruuna-oreganokana

400-600g kanan kokonaisia rintafileitä.

Marinadiin:

 • Oliiviöljyä
 • 1 sitruuna
 • oreganoa (tuore on aina parempaa, mutta kuivattu käy myös mainiosti)
 • suolaa

Purista sitruunan mehu kulhoon. Mukaan voi myös raastaa kuorta. Lisää oliiviöljyä n. 0,5-1 dl. Lisää oregano ja suola. Sekoita kaikki keskenään.

Paloittele rintafileet saman kokoisiksi palasiksi. Laita palaset esim. Minigrip-pussiin tai pakastepussiin. Kaada marinadi joukkoon ja sulje pussi niin, että sinne ei jää ilmaa. Pyörittele pussia niin, että marinadi leviää filepalasiin kauttaaltaan. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Paista kanat kuumalla pannulla.

Laita tarjolle sitruunalohkoja, joista voi puristella ruokaillessa mehua kanan, kasvisten, viininlehtikääryleiden jne. päälle.

Pitaleivät olivat tällä kertaa Pirkan valmistamia ja ajoivat asiansa hyvin. Viininlehtikääryleet ja tzatziki tulivat myös muiden valmistamina.

IMG_4129IMG_4139IMG_4142

Ruoka maistui pojillekin hyvin ja päästiin koko porukka ainakin ajatuksissa Kreikan saarille lämpimään.

rhodes greece ixia

Καλή όρεξη!

Ninnu

One thought on “Ruokamatkalla

Vastaa